Светски дан особа са аутизмом обележен је данас на Градском тргу у Ваљеву, у организацији Удружења грађана „Аутизам“ Ваљево.

Поштовани суграђани,

данас када обележавамо Светски дан особа са аутизмом, желим да вас поздравим у име града Ваљева и да вам свима поручим, нарочито онима чије се породице и њихови чланови свакодневно боре, да имају пуну подршку града Ваљева и да је јако важно да их у тој борби никада нећемо оставити саме.

Град Ваљево спроводи бројне мере подршке свим категоријама становништва којима је помоћ потребна. Поносни смо на чињеницу да је Ваљево град који нема листу чекања за услугу личног пратиоца, што је и најскупља услуга социјалне заштите и драго ми је што смо издвојили новац да помогнемо нашим суграђанима и њиховим породицама да несметано обављају своје свакодневне обавезе“, поручио је градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Поводом Светског дана особа са аутизмом, приређен је и пригодан програм, у коме су учествовала деца из Предшколске установе „Милица Ножица“, као и ученици основних школа са територије града Ваљева.

Директор Предшколске установе „Милица Ножица“ Милан Радовић је нагласио да без заједништва и без љубави нема будућности и да све разлике треба да буду наша снага. Како је рекао, данашњи програм који је изведен поводом Светског дана особа са аутизмом јесте резултат свакодневних активности ПУ „Милица Ножица“.

Председница УГ “Аутизам” Ваљево Габријела Шипош се захвалила свим учесницима, донаторима и свима који су пружили подршку у организацији ове манифестације.

„Поносна сам што сте се окупили у оволиком броју на обележавању Светског дана аутизма и да уједно дате подршку за што бољи развој и одрастање наших другара са аутизмом, који се са вама друже по вртићима, школама и дневном боравку. Ово је друга по реду манифестација и посебно ми је задовољство да се ова манифестација омасовила у односу на прошлу годину, а надам се да ће следеће године бити још масовнија него ове године. Изражавам задовољство и велику захвалност првенствено ПУ „Милица Ножица“, Градској управи града Ваљева, Центру за социјални рад, донаторима, основним и средњим школама и Дневном бораку за особе са инвалидитетом, који су нам пружили помоћ и подршку својим присуством. Ми све ово не би могли да постигнемо без подршке првенствено локалне самоуправе, донатора, Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Аутизма Србије, медија и образованих иституција, како школа, тако и предшколских установа, који су нас у свему подржавали колико год су могли, а ми смо добили прилику да се свима искрено захвалимо и продубимо искрену сарадњу“, казала је Габријела Шипош.