Фестивал дуван чварака ће се одржати овог викенда у Ваљеву, најавили су организатори ове манифестације, која из године у годину привлачи све већи број посетилаца, произвођача чварака, али и излагача разних производа домаће радиности. Покровитељ и овогодишње манифестације је Град Ваљево, а организатор Туристичка организација Ваљева.

Драгутин Кузмановић, председник Организационог одбора 17. Фестивала дуван чварака и 4. такмичења у прављењу шодер чварака каже да ће због проблема са афричком кугом свиња у Србији и овогодишња манифестација бити специфична.

„Ми смо се обратили свим релевантним институцијама и добили смо све дозволе, тако да на нашу срећу и задовољство, ове године настављамо традицију фестивала, али уз појачане мере надзора. Од 2018. године овај фестивал је постао стална градска манифестација и ове године је заинтересованост учесника на вишем нивоу него претходних година. Самим тим очекујемо и велики број посетилаца“, поручио је Кузмановић.

Новина ове године је што ће се преко реке Колубаре прелазити на три нова, монтажна, челична моста што ће осим лепшег изгледа целог простора на коме се одржава фестивал, омогућити још већу безбедност посетилаца.

Према речима Ане Макровић, директорке Туристичке организације Ваљева, ове године је пријављен рекордни број учесника, 75 оранија, у односу на 51 колико их се пријавило прошле године.

„Укупан број излагача на платоу Центра за културу и на кеју реке Колубаре је 250. Данас су извучена места за све пријављене који желе да представе посетиоцима своје производе. Потрудили смо се да оба дана имамо адекватан културни и музички програм, као и награде најбољим мајсторима у спремању дуван чварака. За прво место биће додељено 35.000, за друго место 25.000 и за треће место 15.000 динара оба дана. Жири и ове године заседа у саставу проф. др Радосав Вујић, Милован Пушић и проф. Весна Котарац. У недељу се у 17 часова додељују новчане награде, а ове године и робне награде, захваљујући спонзорима- компанији „Хајсенс Горење“ која ће доделити фрижидер, „Блист“ пећ на чврто гориви „Жар“ и „Анимо“ расклопиви сто са две клупе наградиће најбоље мајсторе за прављење дуван чварака. Наградићемо најискуснијег мајстора, најбољег почетника, веслача, оранијаша, чваркољупца и најлепши штанд. Туристичка организација Ваљево припремила је и интерактивне радионице о старим занатима. С обзиром на ову ситуацију у читавом региону што се тиче свињског меса, имамо одређена правила за такмичење и оцењивање чварака. Све пријављене екипе које спремају чварке и продају сувомеснате производе морају имати потврду о набављеној масноћи и морају бити регистроване фирме и радње“, нагласила је Ана Марковић.

Извршни директор Фестивала Весељко Белушевић је најавио занимљив програм који нас очекује. У суботу 7. октобра од 11 часова наступаће фолклорна друштва, која фестивал подржавају од првог дана.

„На великој бини на платоу Центра за културу почиње програм у 11 сати, а у 12 сати је свечано отварање такмичења у справљању шодер чварака. У 15 часова је концерт „Фенечких бисера“, једне младе екипе која ради при манастиру Фенек и баве се етно музиком. У 17 сати првог дана је додела признања најбољим такмичарима у справљању шодер чварака.

У недељу очекујемо још већу посету, а програм почиње такође у 11 сати. Наши пријатељи из КУД „Градац“ су основали Фестивал рабаџијске свирке, музике која се изводи на двојницама и фрули. То преноси Радио Београд и ове године помажемо и промовишемо и њихов фестивал, али и Фестивал дуван чварака. У 13 сати је свечано отварање читавог фестивала, а 15 минута касније почиње концерт нашег Ваљевца Дула Лушина. У 15 сати почиње концерт „Гаравог сокака“, групе која је наступала на другом издању овог фестивала. У 17 сати је додела награда и признања. Потрудили смо се да као и претходних година, фестивал протекне у најбољем реду и зато ће бити присутне све инспекције, комунална милиција и службе које ће надзирати манифестацију. Појачан надзор ће бити пре свега због превентивних мера, како бисмо и даље остали здраво острво, јер свуда око нас хара афричка куга.“

Коментаришући изјаве које су се уочи фестивала појављивале у јавности о његовом незадовољству организацијом, Славан Батоћанин, идејни творац  „Чваркијаде“ је рекао да је сада све изглађено и да је градоначелник Ваљева стао иза ове манифестације, тако да очекује да фестивал протекне у најбољем реду.

„Тражим да се испуне само основни услови, који су битни за фестивал, попут мостова које смо направили ове године. Требало је да се уреде и степенице, набаве квалитетнији павиљони, што је урађено. Битно нам је да ово буде фестивал, а никако вашар“, истакао је Батоћанин. Упитан да прокоментарише очекивања цене  чварака, рекао је да је то тешко предвидети, с обзиром на различите тренутне цене у маркетима и месарама, као и недостатак свињског меса. Његова процена је да ће цена чварака по килограму бити око 2.000 динара, али од понуде и потражње тог дана ће зависити и крајња цена.

У сваком случају, овог викенда у Ваљеву ће сигурно бити весело и лепо, јер топло време, добра организација, бројни учесници, добра храна и квалитетан програм, гарантују да ће сва чула уживати!