Овчарска изложба и 5. Фестивал јагњећег печења, биће одржани у недељу, 10. септембра у Причевићу, најавио је на конференцији за новинаре директор предузећа „Агроразвој – ваљевске долине“ Горан Марјановић.

Марјановић је позвао све грађане да присуствују на овогодишњој Овчарској изложби и Фествалу јагњећег печења и том приликом најавио да се очекује да ће бити изложено око 200 грла сјеничке праменке.

„Ова манифестација је од изузетног значаја за наш Град и за све пољопривредне произвођаче, имајући у виду да се врши и сама промоција наше пољопривредне производње, а на првом месту овчарства. Ја бих подсетио да смо ове године на сајму у Новом Саду били апсолутни шампиони у овчарству, са изложеним грлима Александра Станаревића. Искористио бих ову прилику да позовем све наше суграђане да посете ову манифестацију“, казао је Марјановић.

Из Пољопривредне саветодавне и стручне службе су поручили да су обишли терен и да је извршен избор грла за 16. Овчарску изложбу.

„За 16. изложбу одабрано је око 200 грла. Женска грла се излажу као колекције, а мушка грла се излажу појединачно. Када је у питању број грла која ће бити изложена по одређеним колекцијама, било је и нормално за очекивати да највише буде грла која су у категорији одраслих оваца, ту имамо негде око 18 колекција, односно 90 грла, затим млађе овце – шест колекција или 30 грла, двиске – пет колекција или 25 грла. Када су у питању мушка грла, одраслих има шест грла, млађих овнова седам и двизаца пет грла“, рекао је др Радослав Вујић, председник Комисије за одабир грла која ће се такмичити на изложби.

Позив за учешће на овој манифестацији упутила је и Снежана Бирчанин из предузећа „Агроразвој – ваљевске долине“.

„Кaо и сваке године имамо и продајни део, где обухватамо народне радиности, домаће производе. У односу на прошлу годину имамо три пута више пријављених, што је нама изузетно драго и показатељ да смо прошле годинe урадили праву ствар што се тиче организације. Свечано отварање манифестације је предвиђено за 12 часова. Као и сваке године имаћемо уметнички програм, где ће наступити културно-уметничка друштва из Ваљева, поред тога имамо госте из села Самаила код Краљева. Они ће наступати са скечом, где ће представити трговину стоке на пијацама, односно како се то некада радило. Оно што ми је јако битно да наведем је да и ове године организујемо Медицинско село, где ће посетиоци и мештани имати могућнoст да се прегледају“, нагласила је Снежана Бирчанин.

Као и претходних година, учеснике и победнике очекују вредне робне и новчане награде, најављено је на конференцији за новинаре.