Традиционална манифестација „Дани купине“, одржана је јуче на Ставама.

Манифестацију је свечано отворио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

„Поштовани пријатељи, данас нас је окупила купина, воћка коју не треба потцењивати, јер она заиста има велики потенцијал. Осим тога што је здрава и веома укусна, она је и потенцијал за развој овог дела нашег краја. Заиста ми је драго што данас присуствујем овој лепој манифестацији. Званично отварам 14. Дан купине, поздрављам вас у име града Ваљева и у своје лично име и желим вам пуно успеха како данас, тако и у сваком послу и животу“, поручио је градоначелник Гојковић.

Пољопривредна стручна и саветодавна служба је 27. и 28. јула обишла пријављене произвођаче, након чега је донета одлука о најуспешнијим.
За највећу површину под засадом купине и истовремено највећег произвођача проглашен је Душко Јевтић из Станине Реке. Највећи принос по јединици површине ове године имао је Драган Градина из Суводања, док је у категорији органске купине награда припала Петру Ранковићу из Станине реке.
Најуређенији засад купине ове године био је у домаћинству Миодрага Будимировића из Суводања, док је Мирослав Алексић из Суводања награђен за примену нових технологија.
На јучерашњој манифестацији 33 произвођача су изложила своју купину, након чега је стручни жити донео одлуку о наградама за најуспешније.

За изложене производе сорте „Loh nes“ награђен је Милован Мештеровић из села Пепељевац, за плодове сорте “Чачанска бестрна” награда је припала Катарини Дивнић из Беомужевића и Верољубу Станићу из Суводања.
Ненад Ковачевић из Суводања награђен је за квалитет купине сорте “Triple crown”, док је Анђелија Петровић из Суводања награђена за квалитет сорте “Ton free”.
У културно – уметничком програму учествовали су чланови КУД – а „Извор“ и гуслар Вељко Станковић.

Манифестација „Дани купине“ се одржава у организацији Удружења „Загрљај“ и Месне заједнице Ставе, под покровитељством града Ваљева, а уз подршку Спортског савеза Ваљева, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево, Привредне коморе Ваљево, Туристичке организације Ваљево и великог броја донатора и спонзора.