Канцеларија за младе града Ваљева, под покровитељством града Ваљева, организовала је јавну вежбу у делу Карађорђеве улице, која је имала за циљ да се у што реалнијим условима, уз поштовање свих прописаних мера безбедности и заштите, прикаже рад и увежбаност у гашењу пожара у објекту Градске управе, спречавању ширења пожара, спашавању, евакуацији и пружању прве помоћи повређенима.

„Циљ ове јавне вежбе јесте промоција заједничког рада свих сектора, али и да покажемо младима и грађанству шта ми то радимо, на који начин радимо и са каквим се ситуацијама сусрећемо“, рекла је Ивана Петарић из Канцеларије за младе града Ваљева.

Данашњом вежбом приказана је координација рада између ангажованих служби на терену и субјеката од значаја, a тема вежбе била је локализација и гашење пожара у просторијама Градске управе Ваљево, заштита суседних просторија и евакуација и спасавање угрожених лица, као и техничка интервенција у саобраћају.

„Данашњим планом вежбе је предвиђено да Ватрогасно – спасилачка јединица има два сагмента, а то је гашење пожара на згради Градске управе и техничку интервенцију у саобраћају, где имамо повређених на улици. То су стандардне методе у гашењу пожара, а у зависности од ситуације на терену, техничка интервенција у саобраћају ће приказати одређене радње које Ватрогасно – спасилачке екипе морају да ураде у случају удеса. Ово није прва вежба овог типа, ми на подручју Колубарског округа сваке године најмање по две вежбе реализујемо, да покажемо заједничко деловање у ванредним догађајима, тако да ми поступамо на јединствен начин. Свако свој део посла познаје, формира се екипа која ће извршити кратко извиђање, процену, ситуацију и поступање сваке екипе у раду на санацији неког догађаја“, нагласио је Миле Николић, начелник Одељења за ванредне ситуације МУП – а Ваљево.

У показној вежби учествовао је и Црвени крст Ваљево са својим тимом, заједно са ученицима из Медицинске школе Ваљево.
„Захваљујем се на позиву Канцеларији за младе и задовољство нам је што учествујемо на вежби са нашим сарадницима. Црвени крст ће обавити нешто из домена његових јавних овлашћења, а то је помоћ и подршка при збрињавању. Ова вежба је за нас корисна, зато што показујемо увежбаност наше екипе за прву помоћ, то је заједничка екипа Црвеног крста и Медицинске школе и учествујемо на свим редовним такмичењима и на овим вежбама. Ово је веома значајно, како би се прва помоћ као дисциплина популаризовала међу омладином и то ће бити један од нашег фокуса у наредном деловању Црвеног крста“, поручио је Александар Томић из Црвеног крста Ваљево.

У вежби су учестовали припадници Ватрогасно – спасилачког батаљона Ваљево и Тима за спашавање из рушевина Ужице, обезбеђење Градске управе Ваљево, Црвени крст, ученици Медицинске школе Ваљево, припадници ВЈС Ваљево, Хитна помоћ, ПУ Ваљево и Тужилаштво.