Традиционална манифестација „Дан малине“, одржана је у Бранковини по јубиларни 60. пут, у организацији Туристичког друштва „Љуба Ненадовић“.

„Драго ми је што вас видим у оволиком броју. Припала ми је изузетна част да вас поздравим и пожелим добродошлицу испред организатора Туристичког друштва „Љуба Ненадовић“. Пре свега желим да искажем поштовање свим оним људима који су 60 година, још од далеке 1962. године када је друштво основано, радили на овој манифестацији. Добро нам дошли у устаничку Бранковину“, рекао је Саша Јефтић, председник МЗ Бранковина и потпредседник Туристичког друштва „Љуба Ненадовић“.

Саша Јефтић, председник МЗ Бранковина и потпредседник Туристичког друштва „Љуба Ненадовић“

Манифестацију „Дан малине“ свечано је отворио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић

„Бранковина је знаменито место у сваком смислу – историјском, духовном, културном, али оно што је важно за данашње генерације је чињеница да је ово место у коме живе и раде вредни људи.
Манифестација “Дан малине” је потврда мојих речи, јер ова манифестација опстаје и одржава се 60. пут. А то је могуће захваљујући упорним мештанима и ја вам на томе честитам.
Малина је последњих година достигла добру цену и када се томе дода врхунски квалитет малине која расте у овим крајевима, онда је потпуно оправдано што ово воће зову “црвено злато”!
Желим да данашња манифестација прође најбоље што може и да покажемо шта вредни домаћини и домаћице свих генерација из Бранковине знају да ураде, произведу, али и како умеју да угосте и да се провеселе“, поручио је градоначелник Лазар Гојковић.
Данас се гостима обратио и др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди.

Др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди

„Драги учесници манифестације, „Дан малине“, овде међу овим столетним боровима, код гроба песникиње Десанке Максимовић, традиција од 60 година показује колико је Србија велика. Шездесет година малине, која се данас сматра „црвеним златом“ рече градоначелник, сада је висока цена, надамо се да је коначно дошло време да се покаже по ко зна који пут колико је село потребно Србији и колико село значи Србији. Бранковина 60 година негује малину и веома је битно да је Србија препозната на мапи као један од највећих произвођача малине“, нагласио је др Раде Јовановић.

Стручни жири манифестације „Дан малине“ у категорији за квалитет изложених плодова, прву награду је доделио Мирославу Савићу из Доњих Лесковица. Друго награду је добио Младен Митровић из Голе Главе, док је трећа награда у овој категорији припала Сретену Пајићу из Голе Главе.
За квалитет прегледаних засада, прву награду је добио Радоје Марић из Сушица, док је за највећег родног произвођача награђен Вучко Антонијевић из Богатића.
Најбољи малињак Подгорине је Дарко Тадић из Драгодола ,а за засаде са најмодернијом примењеном технологијом награђен Радиша Спасојевић из Доњих Лесковица.

За најуређенији засад малине награђен је Марић Младен из Сушица, наквалитетнији засад органске производње Маринковић Здравко из Лопатња, за стално рађајућу малину награђен је Јовановић Драган из Ваљева, док је за најмлађег произвођача жири наградио Пантелић Радоја из Миача.
Додељене су и посебне награде, за промоцију малинарства и производњу малине Ранковић Милорад из Доњих Лексовица и за излагача и за допринос очувању народне традиције награђен је Боривој Петровић из Горње Буковице.
Традиционално је одржано и предавање Пољопривредне стручне службе, а током проглашења победника и доделе награда, одржане су Сеоске олимпијске игре.

Бројни посетиоци уживали су у порти цркве у Бранковини, али и у читавом културно – историјском комплексу, а културно – уметнички програм употпунила су деца из ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, деца из Бранковине и Голе Главе, који су говорили родољубиве и обичајне стихове. У програму су учестовали и прфесор Милош Савић, који је свирао најлепше народне нумере на хармоници, Дом културе „Извор“, фрулаш и двојничар Раде Обрадовић, као и Вељко Станковић из Ваљева, који је на гуслама извео нумеру „Не остављајте гусле“.