У оквиру велике акције чишћења дивљих депонија и сметлишта, која нас очекује у целој Србији од септембра, учествоваће и Ваљево. Заменик градоначелника Немања Петровић је потписао уговор са министарком Иреном Вујовић о реализацији овог пројекта, којим је планирано да се од септембра почне са санацијом око 500 дивљих депонија на територији 43 града и општине.

На територији Ваљева има око 15 дивљих депонија, а током септембра биће очишћено седам најкритичнијих,  захваљујући новцу који је добијен на конкурсу за доделу средстава за суфинансирање реализације пројекта превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2021. години, а који је расписало Министарство заштитe животне средине. Ваљево је од овог Министарства добило 932.000, док ће из градског буџета бити издвојено 233.000 динара,  што је укупно 1.165.000 динара за уклањање седам депонија на територији Града.

Дивље депоније се налазе у Дупљају, на Дивчибарама, у Рађевом селу на Дивљем брду, на Каменитовцу, у Седларима у засеоку Веселиновићи, на Лозничком путу код ресторана Мегас и  Сењевац на путу за Доњу Буковицу.

Министарка Ирена Вујовић је рекла да нас очекује једна од највећих акција чишћења.

„Према проценама, у Србији има око 3.500 сметлишта и дивљих депонија, а ми ћемо у септембру очистити 500, што је добар почетак. Важно је да подижемо свест грађана и да заједно чувамо очишћене локације како се не би дешавало да их изнова чистимо. Замолила сам јединице локалне самоуправе да појачају контролу, а министарство ће, где је потребно, обезбедити видео надзор на очишћеним локацијама. Контрола ће бити много ригорознија, јер започињемо велики посао за чистију будућност“, поручила је министарка Вујовић.

Заменик градоначелника Немања Петровић је рекао да се Ваљево свакодневно бори са дивљим депонијама, које представљају извор загађења ваздуха, воде, земљишта и угрожавају здравље људи.

„Осим што апелујемо на савест наших суграђана да не бацају смеће на места која за то нису предвиђена, јер тако директно угрожавају своје и животе своје деце, као Град се трудимо да санирамо депоније чим се појаве. На жалост, никада неће бити довољно ни људи ни новца да се очисти сваки кутак територије нашег града, ако сами не будемо одговорнији“, поручио је заменик градоначелника.

Министарство је за суфинансирање пројеката уклањања сметлишта обезбедило 75 милиона динара. Из Министарства је поручено да је ово само почетак и да ће наредне године бити одвојено још више  средства за ову сврху.