Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање протонамесника Филипа Јаковљевића, пароха лелићког за време дочека моштију Владике Николаја протојереја- ставрофора Драгана Алексића, старешине лелићке обитељи игумана Георгија и свештеника Дејана Трипковића, осветио је темеље музеја – спомен дома Светог Владике Николаја у манастиру Лелић.

Освећењу темеља музеја – спомен дома присуствовао је и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима.

„Подигавши у завичају храм посвећен небеском му покровитељу Светом Николају Мирликијском, Свети Владика Николај излио је темељ задужбинарства у родном Лелићу. По узору на њега, ми се трудимо да наставимо његово дело. То је завет и жеља наших срца. Свесни смо потешкоћа на које можемо да наиђемо у вршењу речи јеванђељске и завета светитеља, али и уверени да благодат Божја помаже овом нашем делу“, речи су Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија,  духовног оца верног народа у Епархији ваљевској, изговорене приликом освећења темеља музеја- спомен дома Светог Владике Николаја у манастиру Лелић.

„Чврсто смо уверени да сам Владика Николај благосиља наш труд, да помаже издашно и да нас благосиља. То се показало од почетка радова и показује се и сада. Ако Бог да, настављамо са зидањем и молимо се Богу да благослови овај подухват и мајсторе који ће да га изведу, а онима који ће користити овај дом да буде на духовно узрастање у свим погледима. Свети Владика Николај је показао у свом животу да се треба старати о народу Божјем и свима који живе у нашој заједници. Зато, овај дом треба да буде остварење његове речи и сведочанство да смо ми његови наследници (макар и недостојни) и да заједно служимо Богу“, казао је Епископ ваљевски Г. Исихије. 

Извор: Епархија ваљевска