Центар за жртве насиља „Дар“ и град Ваљево, организовали су данас трибину под називом „Мој град Ваљево без насиља“, након чега је свечано отворена канцеларија Центра за жртве насиља у Ваљеву.

Удружење се бави првенствено заштитом угрожених лица од свих видова насиља. Корисницима су на располагању правна и психолошка заштита, а велики напор улажу и у рехабилитацију корисника и њихово укључивање у друштво након рехабилитације.

Отварање канцеларије

„Мислим да је ово једна велика ствар за наше суграђане, где ће у канцеларији Центра за жртве насиља моћи да имају правну и здравствену подршку и то је јасна порука града Ваљева да ћемо свакој жртви помоћи и да ћемо покушати да се починиоци казне“, нагласио је Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.

Марко Јевтић

Центар за жртве насиља „Дар“ почиње са радом у Ваљеву и овом приликом представљено је чиме се све бави овај центар, а тиче се усклађивања потреби жртва насиља и социјално угрожених лица са друштвеним системом у којем живимо. 

„Ми све превасходно бавимо сузбијањем сваког облика насиља, превенцијом, едукацијом,  пружањем бесплатне правне и психолошке помоћи жртвама насиља, различитим редионицама за рехабилитацију, као и различитим пакетима помоћи. Након рехабилитације, циљ је да се жртва не врати насилнику, да је вратимо у нормалне друштвене токове, да је запослимо, а бавимо се уједно и децом. Дакле упоредо се ради и са жртвом и са децом. Ми смо са седиштем у Београду, ово нам је први огранак и прва канцеларија мимо Београда. Велика воља за сарадњу од стране града Ваљева, што је нама јако драго, јер без сарадње са институцијама, нема добрих резултата и то је једини начин да ми можемо да помогнемо жртвама, заједничком сарадњом и борбом. Углавном су то деца, јер када кажемо жртве породичног насиља, ми смо сви фокусирани на жене, на мајке, имамо наравно и мушкарце, али је јако мали број, али смо сви заборавили на децу, која ако их не склонимо на време су будући насилници“, нагласила је Марија Милановић, председница Центра за жртве насиља „Дар“.

Марија Милановић

„У Удружењу „Дар“ сам од самог оснивања и драго ми је да се у вашем лепом граду отвара наша канцеларија, која  ће проширити наш рад у смислу превенције, а затим и сузбијања, односно помоћи жртвама насиља. С обзиром на велики број насиља, од предшколских и каснијих установа, па све до породице и старијих људи, мислим да ћемо имати посла, не само у вашем граду, него иначе и да ћемо се тек ширити. Ми смо у досадашњем раду децу жртве насиља или децу из  породица жртава насиља оснаживали кроз разне пројекте и радионице, а нарочито кроз глумачке секције, где су се они показали као изврсни млади аматери глумци“, казала је неуропсихијатар др Мирјана Томовић.

др Мирјана Томовић

На територији града Ваљева, а према подацима Полицијске управе Ваљево, упоређујући 2020. и 2021. годину, повећан је број догађаја насиља за 16%, док се број поднетих пријава насиља у породици смањио.

„Што се тиче изречених мера у 2020. години, изречена је 351 мера, од тога 228 забрана комуникације и 123 забране приласка. У 2021. години, изречено је 379 мере. Од тога је 264 забрана комуникације и 115 забрана приласка. Мали је случај повратника, 90 % су то нови случајеви. Прекршених мера имамо за 72 % више у 2021. години у односу на 2020. годину, с тим што имамо добру сарадњу са Прекршајним судом и осталим институцијама, као што је то Центар за социјални рад и остале институције“, закључио је Милан Цвијић из Полицијске управе Ваљево.

Трибина

Активности центра ће се остваривати кроз пружање психолошке помоћи жртвама насиља, пружање бесплатне правне помоћи, организовање помоћи трудницама у виду оснаживања и савета, СОС телефон, организовање трибина и семинара са темом превенције насиља, едукација деце у погледу интернет насиља, организовање радионица за рехабилитацију и едукацију жртава насиља, унапређивање и постепено враћање у нормалне друштвене токове након рехабилитације и организовање хуманитарних акција за социјално угрожене и жртве породичног насиља.

Канцеларија Центра за жртве насиља се налази у Бирчаниновој улици 120 у Ваљеву, а координатор ваљевске канцеларије је Снежана Ранковић. СОС телефон је отворен за позиве 0 – 24 часа, а рад канцеларије са корисницима је понедељак, среда и петак.