Град Ваљево је ове године у оквиру мере подршка младима у руралним подручјима, определио укупно 60 милиона динара за подстицај и још 10 милиона динара за подршку младима у пољопривреди, а све то преко Програма подстицаја града Ваљева за подршку у пољопривреди. На прошлој Скупштини града Ваљева, ребалансом буџета је издвојено још пет милиона динара.

„Данас смо дошли овде да извршимо поделу пољопривредне механизације нашим младим пољопривредницима. У овој првој тури, могу да напоменем да је 41 пољопривредник конкурисао и да су сви добили та средства, а у другој тури ће добити преко њих 20. Такође смо се окупили да би показали на који начин се Град труди да помогне младим произвођачима и да на неки начин покуша да утиче на то да они остану на селу“, рекао је директор „Агроразвоја“ Драгутин Кузмановић.

Подељена је пољопривредна механизација и то: грајфери, тарупи, балерине, косачице, тракторске фрезе и друго.

„Интересовање је било јако велико, с тим што смо ми у једном тренутку морали да прекинемо примање захтева због ограничених средстава. Овом приликом се захваљујем руководству града Ваљева, што је препознало да је ово веома значајно и што су нам дали  још пет милиона динара да би ми успели већини наших пољопривредника који су конкурисали да исплатимо. Тако да од 68 поднетих захтева, 65 ће бити исплаћено у овој години. План је да ова мера заживи, јер главна поента је да се потрудимо да млади пољопривредници остану на селу, а да Град види на који начин може да помогне“, нагласио је Кузмановић.

Конкурс је објављен 1. априла ове године, а на исти су могли да се пријаве сви млади пољопривредници до 40 година живота.

„Све захтеве комисија је детаљно прегледала. Поред редовне документације коју примамо, ми смо њима јавили да уплате својих 30 посто, а град Ваљево 70 посто, дакле максимално су могли да конкуришу до 300 хиљада динара, што се показало као једна ефикасна мера. Поред основе документације, било је потребно да предају и потврду о пољопривредном газдинству, дакле да имају регистровано домаћинство на територији града Ваљева, предрачуне, изводе из биљне или животоњске производње, да видимо чиме се баве“, казала је Милица Станојевић,члан Комисије за доделу средстава.

„Ја бих да се захвалим градоначелнику града Ваљева господину Лазару Гојковићу и директору „Агроразвоја“. Ово је заиста значајно за младе пољопривреднике који су остали да се боре на селу, јер добити механизацију за 70 посто новца, а ми учествујемо са 30 посто, то није било задњих 10 до 15 година. Видимо да држава и град Ваљево мисле о младима и са тим машинама ми можемо да рачунамо на већу производњу. Ја сам ове године конкурисао за утоваривача ђубрива стајског, он је у вредности од 340 хиљада динара. Ово ће ми омогућити бржи и савременији рад на селу, са чиме ће производња ићи брже “, рекао је Владан Сенић из Рабаса.

Власник „Металорада“ је истакао да су цене на тржишту веома нестабилне, али да је успешно договорена сарадња са добављачима.

„Ми смо захваљујући дугогодишњем раду успели са својим добављачима да договоримо те старе цене које су биле у априлу и трудимо се да испоштујемо то. С обзиром да је ценовник мењан, ми смо се договорили са директором „Агроразвоја“ , како је у предрачуну да нема мењања и у току наредних дана ћемо испоручити све. Што се тиче наше сарадње са градом Ваљевом, можемо да кажемо да по нама град Ваљево спада у идеалан град што се тиче буџета за пољопривреду. Ове године је то увећано у односу на прошлу годину. То много већи градови и општине који су по броју становника већи од Ваљева немају буџет у том износу, а неке чак уопште и немају, већ се ослањају само на Републику. Као трговац ове пољопривредне механизације могу да кажем да је роба прилично скупа, да у времену у којем живимо пољопривредни производи не прате довољна та померања, али с обзиром да је град успео да из својих средстава у овим тешким временима издвоји значајна средства, то је реч хвале за град Ваљево“, рекао је Радован Митровић, власник „Металорада“.