Поводом завршног догађаја „Подршка оснаживању жена и малом бизнису у Ваљеву и окoлини“, данас су представници НАЛЕД – а, Етно мреже, Британске амбасаде, као и УНДП – а, заједно са градоначелником града Ваљева и представницима локалне самоуправе, посетили локалне привреднике који учествују у овом програму.

Школа страних језика „Лингва“

Делегација је посетила школу страних језика „Лингва“, као и винотеку „Мозаик“, након чега су обишли изложбену поставку аутентичних локалних сувенира и рукотворина, које су израдиле жене из Ваљева и околине. Како би израдом и продајом аутентичних производа ваљевског краја могле себи да обезбеде посао и извор прихода ове жене су прошле кроз обуку за презентацију, паковање, брендирање и маркетинг производа. Обуку је спровела Етно мрежа, а подржао Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у оквиру пројекта “Стазе Србије”.

Винотека „Мозаик“

Присутнима се обратио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и пожелео гостима добродошлицу.

„Борба за економско оснаживање наших суграђана се води на више фронтова. Осим великих, капиталних инвестиција, које захваљујући држави Србији долазе у Ваљево, од немерљивог значаја је подршка предузетницима у нашем граду, а нарочито женама, које из године у годину показују све веће интересовање за бизнис. Честитам свим учесницима обуке за коришћење података за развој бизниса и верујем да ће им даља знања која су стекли на овој обуци користити у даљем пословању.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић

Нарочито сам поносан на своје суграђанке које воде респектабилне фирме и које су отворене за нова знања и унапређење својих вештина. Захваљујем се свима који су подржали овај пројекат – Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Етно мрежи, Британској амбасади, канцеларији Уједињених нација у Србији и НАЛЕД – у, као и партнерима из Ваљева – Туристичкој организацији Ваљево, Привредној комори регије Колубара, Мачва, Подриње и Удружењу пословних жена Србије. Показали смо кроз овај пројекат да смо добар тим и да има пуно простора да наставимо сарадњу и у будућем периоду“, поручио је градоначелник Гојковић.
Британска амбасада је у сарадњи са НАЛЕД – ом покренула пројекат „Мали бизнис информатор“ и више о циљевима овог пројекта говорио је Доминик Отвеј, заменик шефа мисије у Британској амбасади у Србији.

Доминик Отвеј, заменик шефа мисије у Британској амбасади у Србији

„Желим да се захвалим градоначелнику на доприносу у овом пројекту, као и НАЛЕД – у и УНДП – у. Ја сам заиста одушевљен што сам присутан овде и што сам сведок овом сјајном пројекту у вашем граду. Широм света, пандемија Ковида је натерала мале бизнисе да крену у правцу дигитализације, док је у Србији тај пут био још бржи, јер су и пре пандемије многе инстутуције кренуле у правцу увођења дигитализације. Било ми је велико задовољство што сам данас имао прилику да упознам неке од ових предузетника / ца, који су заправо предводници у овом процесу и надам се да ће у том правцу наставити и у будућности. Заиста сам поносан што сам данас овде испред Британске амбасаде у Србији, која је подржала ову техничку подршку великом броју предузетника у Србији да прошире своја тржишта, да своје присуство на тржишту учине видљивијим и да своје потребе учине видљивијим у односу на државне институције. Иако сам у Ваљеву само пар сати, успео сам да видим колико је то један град који је предиван, који ме је задивио и видео сам да се ради о једном савршеном месту за стране и домаће туристе, који има много тога да понуди посетиоцима и надам се да ће Ваљево као град наставити да се развија“, рекао је Доминик Отвеј.

Програм „Пут до доброг производа“ је пружио стручну и менторску подршку за презентацију, паковање, брендирање и маркетинг производа, а о утисцима и резултатима пројекта је говорила Франсин Пикап, стална представница Програма Уједињених нација за развој у Србији.

Франсин Пикап, стална представница Програма Уједињених нација за развој у Србији

„Велико ми је задовољство што сам данас овде са вама и што смо имали прилику да посетимо неколико успешних предузетница у Ваљеву. Такође, велико ми је задовољство што је УНДП у партнерству са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и са Туристичком организацијом Ваљево и Привредном комором, организовала овај пројекат, кроз који је пружена подршка микро предузетницима, секторима угоститељства, да подигну на виши ниво оно што имају. Кроз овај пројекат организовали смо обуку 35 полазника, од којих је задовољство ми је рећи да су њих 20 биле жене, које су сазнале шта су дигиталне вештине за онлајн присуство и представљање својих производа онлајн. Мислим да је сјајно што нам ова изложба показује како су ове предузетнице успеле да покажу спој традиционалних вештина са нечим што је мода, што је дизајн и тиме створиле прилику за нова радна места и напредовање у бизнису“, рекла је Франсин Пикап.

Удужење Етно мрежа већ 15 година охрабрује жене које се баве ручним радовима, да на овај начин дођу до самозапослења и до извора прихода. О томе колико су ове иницијативе значајне за њихово охрабрење, причала је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД- а и председница Етно мреже.

Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД- а и председница Етно мреже

„Посебно сам задовољна што смо данас у Ваљеву, да пошаљемо јако важну поруку о значају малог бизниса, предузетништва и посебно економског оснаживања жена. Захвални смо нашим партнерима на подршци да у пет градова Србије радимо директно са предузетницима и микро бизнисима, да помогнемо да свој бизнис дигитализују, односно да се поставе на гугл мапе и да се детаљно информишу. Ваљево је један од тих градова, заједно уз Ниш, Крагујевац, Крушевац и Нови Сад и надамо се да ће ове иницијатива да се настави, јер наилази на јако добар одзив и заиста дају резултате. Оно што бисмо овом приликом хтели посебно да истакнемо јесу жене широм Србије, које вредно раде, чувају наше наслеђе, чувају мотиве и технике од заборава и креирају производе који су аутентични и који носе обележја идентитета и представљају лице наших градова Србије. Ова иницијатива свакако не завршава овде данас, ми ћемо наставити посевећно и у континуитету да радимо са овим групама, надамо се уз подршку локалне самоуправе овде. Радо ћемо се вратити у Ваљево, да дођемо да прошетамо кроз Градац и да проносимо добар глас о Ваљеву, а да са собом понесемо неке од ових производа по којима се ваш град препознаје“, закључила је Виолета Јовановић.

На церемонијалном делу додељени су сертификати предузетницама и предузетницима који су успешно прошли обуку за коришћење података за развој бизниса, а коју је спровео УНДП.