Ученици осмог разреда основне школе данас и сутра полажу пробни завршни испит. Данас су полагали испит из математике, сутра ће од 9.00 – 11.00 часова полагати испит из српског језика, док ће истог дана од 11.30 – 13.30 полагати изабрани предмет.

“То јесте новина у односу на прошлу годину, где су деца имала пробни завршни испит из матерњег језика, математике и комбинованог теста, а сада бирају један од пет предмета који су били у комбинованом тесту ( историја, географија, биологија, физика или хемија ). Оно што су ученици код нас, као и у целој Србији највише бирали је биологија, затим географија, историја, хемија и на крају физика. Углавном, имали су право да изаберу шта желе и то ће и полагати. Пробни завршни испит представља верну симулацију процеса завршног испита, тако да ће ученици добити искуства која су везана за процедуре спровођења завршног испита, од тренутка када дођу до школе, затим потребан прибор за предмете, процедуре пре, у току и после завршног испита, затим обавезе дежурних наставника, супервизора, разредних старешина, школске комисије, дакле све оно што ће се радити и на завршном испиту”, казала је начелница Школске управе Ваљево проф. др Зорица Јоцић.

Она је нагласила да у Ваљеву ове године има 832 ученика осмог разреда, што је 117 ученика више него прошле године. Такође, разлика је у томе што ове године неће бити тога да више школа полаже на једном месту, већ ће ученици полагати свако у својој школи.

“Оно што је такође значајно је јединствени списак ученика, који је увек окачен на огласној табли и он садржи списак ученика по азбучном реду и поред сваког од ученика изабрани предмет. Тај број са јединственог списка ученика биће број и на клупи у учионицама и у простору у коме ће ученици полагати. Иначе, у свакој клупи седи по један ученик, а растојање између ученика је 1, 2 метра, дакле довољан простор да сваки дежуран наставник може да прође између. Могућа су четири начина на која школе могу унутар своје локације да распореде ученике, а ми као Школска управа имамо све њихове податке на који начин они организују. Први начин је у великим просторијама, дакле сви полажу у највећој просторији школе, други начин је комбинација малих и великих простора, нпр. хол и учионица, трећи начин је по учионицама ( ако не постоји начин за ова два ) и четврти начин је у неким просторијама ван школе, нпр. у Дому културе, Хали спортова, итд”, нагласила је Јоцић.

Завршни испит се ове године реализује 21, 22. и 23. јуна,  а како је нагласила начелница Школске управе, пробни завршни испит је веома значајан како за ученике и родитеље, тако и за наставнике.

“Прави се пресек стања, дакле шта је то што су научили до сада и шта је то што још треба да науче да би изашли спремни на завршни испит. Анализа свих њихових тестова врши се у школи. Дакле, не прегледа се у скенинг центрима, нема спољашњих евалуатора или спољашњег мониторинга, него се то ради у самој школи, то раде наставници управо из те школе. Информација која се даје ученицима мора имати формативни карактер, то значи да не може бити само бројчано, него мора имати и описни карактер. Односно, конкретна процена постигнућа ученика, да тачно зна шта је урадио, а шта није урадио и који су то делови које није урадио на тестовима. Мора бити квалитетна и благовремена информација, од понедељка до петка се ради та анализа, дакле школе имају пет дана да ураде и оно што је веома битно везано за повратну информацију која се даје ученику, то је да ученик обавезно мора добити смернице за даље учење. Резултате пробног завршног испита наставници треба да користе и користиће у планирању припремне наставне. Последње две недеље пред полагање завршног испита, школе су у обавези да реализују припремну наставу из свих предмета који се полажу на завршном испиту”, нагласила је проф. др Зорица Јоцић.

Начелница Школске управе проф. др Зорица Јоцић је напоменула да је завршен и предлог Плана уписа у први разред средње школе, према коме ће у Техничку школу ове године бити уписано девет одељења, Гимназију – осам, седам одељења ће имати Медицинска школа, шест Економска и два одељења у Музичкој, као и до сада- музички сарадник и музички извођач.

Када је реч о општинама Колубарског округа, у Убу ће бити 17 ученика више него прошле године, Лајковцу 13, Љигу 5, Мионици исто као и прошле године – 117 и у Осечини осам ученика више.

“Дуални образовни профили су највише заступљени у Техничкој школи и највећи део предложених образовних профила има ученике који ће се образовати по дуалном профилу и то нису цела одељења. Али, постоји одређен број ученика и фирми са којима је потписано и наравно, све то у складу са Законом о дуалном образовању. Важно је напоменути да у Техничкој школи имамо по први пут два образовна профила, то је полагач облога зидних и подних, то је трогодишњи образовни профил и други нови образовни профил је индустријски механичар, такође трогодишњи образовни профил”, закључила је Јоцић.