Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић, задужен за сектoр руралног развоја, боравио је данас у Ваљеву.

Том приликом било је речи о проблемима са којима се суочавају пољопривредни произвођачи, као и о мерама које се предузимају како на локалном тако и на републичком нивоу, како би се поспешио развој руралних средина.

Градоначелник Ваљева је пожелео добродошлицу помоћнику министра пољопривреде и нагласио да Ваљево има велику подршку овог Министарства и министра Бранислава Недимовића, као и да oчекује значајне подстицаје који ће унапредити живот људи на селу и пољопривредну производњу.

„Ваљево покрива територију од преко 900 квадратних километара и оно што је јако важно и што нам је први приоритет је да урадимо квалитетну путну инфраструктуру, посебно у селу. Имамо само на путној мрежи  500 километара категорисаних путева, а где су некатегорисани. Морам да кажем да су то путеви који су у јако лошем стању и ми без помоћи Министарства не можемо те путеве да реконструишемо и да урадимо. Ваљево спада у веће општине и значајан је пољопривредни крај и из тог разлога знам да ће Министарство то препознати и да ће нам пружити подршку, сходно величини и значају“, нагласио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић, разговарао је са представницима града Ваљева и Пољоприведне стручне службе о подстицајима које држава преко овог Mинистарства одваја за локалне самоуправе, а главни акценат је на изградњи комуналне инфраструктуре по селима, пре свега изградњи атарских путева, као и електрификацији и изградњи инфраструктуре за наводњавање.

„Желео бих да се захвалим градоначелнику Ваљева на добродошлици и на једном конструктивном састанку који смо имали. Оно што је битно да  су недавно грађани дали поверење градоначелнику и Српској напредној странци на изборима за Месне заједнице и то поверење сада у будућности треба оправдати. Зато смо и ту да као Министарство помогнемо граду Ваљеву, односно пољопривредницима са територије града Ваљева, са оним што је њима најпотребније, а то је та комунална инфраструктура. Оно што тишти наше пољопривреднике, не само у граду Ваљеву и околним селима, којих има 76 ако се не варам, него и у целој Србији, а то су сада највише атарски путеви и како доћи до њих, јер и они који имају добре машине и механизацију, ипак им је проблем како доћи до њиве и обрадити је“, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић.

На иницијативу министра Бранислава Недимовића, а у склопу Сектора за рурални развој, направљен је Правилник за комуналну изградњу, који ће у овој години имати јавне позиве за изградњу водовода и обнављање и изградњу атарских путева по селима.

„То је пробни правилник и надам пошто су потребе велике у целој Србији,  да ће се у наредним годинама издвојити више средстава и да ће се коначно нешто конкретно урадити у селима. Град Ваљево то заслужује, зато што је један велики пољопривредни крај, има велики потенцијал и треба оправдати поверење грађана, односно пољопривредника, а то може само оваквим договорима. Пољопривредна стручна служба и град Ваљево одлично сарађују, што је веома битно. Оно што је такође битно, јесте да наши пољопривредници буду на време информисани и едуковани“, рекао је Богићевић.