Захваљујући иницијативи која је покренута на друштвеним мрежама и одазивом великог броја наших суграђана, Град Ваљево се придружио акцији „Посади свој хлад“.

Јавна подела 30.000 садница биће организована 9. априла у подне у целој Србији, а у Ваљеву на Градском тргу – Карађорђева 64. Саднице су обезбеђене уз помоћ друштвено одговорних компанија које желе да озелене места где живимо и којима је битно здравље грађана.

Ово није само еколошка акција, усмерена ка борби против климатских промена, већ је и акција која има здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. У акцији се деле двогодишње саднице белог јасена уз упутство за садњу. Зато посадите свој хлад и обезбедите чист ваздух вама и вашој породици! Број садница је ограничен, једна особа може највише да добије једну садницу!

Свака садница садржи лого спонзора као и QR код преко којег можете да је региструјете и пратите упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за Ваше име и датум садње.

Након поделе 60.000 садница у јесењој и пролећној акцији, организатор акције, невладина организација „Зелени развојни центар“ има план да у наредним годинама подели 300.000 садница грађанима и на тај начин створимо здравија места за живот свих нас.

„Ми не садимо дрвеће у шумама него у градовима зато што тамо и живимо“, поручују из „Зеленог развојног центра“.

Пројекат Посади свој хлад је усаглашен са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, као и ускладу са циљевима светске акције „Тrillion Trees” Светског економског форума (WEF) у Давосу, у којој је ова организација партнер за одржива еколошка решења у Републици Србији. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција.