Државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Благојевић, посетила је данас Ваљево и разговарала са представницима града Ваљева.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се захвалио државној секретарки и нагласаио да су данас имали прилике да разговарају о разним темама које се тичу пољопривреде.

„Годинама слушамо колико је важна пољопривреда као област и колико је битно да град улаже у пољопривреду. Смео бих слободно да кажем да смо ми прешли са речи на дело и да смо доказали колико нам је то битно. Видели сте и само новац који је опредељен у буџету града Ваљева то показује. Оно о чему смо још данас имали прилике да разговарамо су позиви које ће Министарство расписати и где смо свакако као локална самуоправа заинтересовани да учествујемо, ИПАРД 3 пројекти, који се односе на улагање у руралну јавну инфраструктуру која је јако важна. Свакако ћемо ову сарадњу са Министарством пољопривреде подићи на један много виши ниво“, поручио је градоначелник.

Државна секретарка Министарства пољопривреде Јелена Благојевић се такође захвалила градоначелнику и сарадницима на гостопримству и поручила како је веома важна сарадња, јер је Ваљево привредни и администаративни центар за цео Колубарски округ.

„Веома је важно да локална самоуправа као и Пољопривредна стручна служба информишу грађане о позиву који ће бити објављен крајем априла, а то је пројекат који радимо са Светском банком, популарно назван 50:40:10, где је 50% бесповратна средства, 40% кредит који ће мали и средњи пољопривредници моћи да подигну код комерцијалних банака по повољним условима и 10% је само учешће. Оно што је вама важно за локалну самоуправу јесте да се очекује усвајање крајем године ИПАРД 3 програма, где постоји једна нова мера 6 – улагање у јавну руралну инфраструктуру. Ту ће локалне самоуправе моћи да искористе повраћај од 100% прихватљивих трошкова и то је нешто што је веома важно за град Ваљево.  Први позив који ће бити објављен крајем априла се односи на примарну пољопривредну производњу, тако да ће ту апсолутно сви сектори бити покривени и ратарство, повртарство, сточарство, апсолутно све“, нагласила је Јелена Благојевић, државна секретарка.

Поред градоначелника Лазара Гојковића, састанку су присуствовали и члан Градског већа задужен за пољопривреду Бранко Вуковић, Драгомир Виторовић, председник скупштинског одбора за пољопривреду, Драган Кузмановић, директор „Агроразвоја“ и Светислав Марковић, директор Пољопривредне саветотавне стручне службе.

Накод радног састанка са представницима града Ваљева, државна секретарка је обишла и Удружење одгајивача „Овца и вуна“, а потом и пољопривредно газдинство Јелене Павловић у Горњој Буковици.