Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић обишао је данас Ваљево, где је најпре са градоначелником града Ваљева Лазаром Гојковићем одржао радни састанак.

Састанку су присуствовали и начелник Колубарског управног округа Милош Милутиновић, начелник Градске управе града Ваљева Небојша Петронић и заменик начелника Градске управе Ваљева Бранка Росић.

„Велика ми је част да данас у Ваљеву угостим министра за државну управу и локалну самоуправу Александра Мартиновића и његове сараднике. Ваљево као један од већих градова у Србији има пуно надлежности са нивоа Републике и имамо обавезу да Градску управу модернизујемо и креирамо по мери грађана. Због тога нам је важна сарадња са овим Министарством, која је у овом мандату на веома високом нивоу.
Овом приликом се захваљујем министру Мартиновићу и Министарству које води на подршци и средствима за пројекат реконструкције дечјих игралишта по вртићима у оквиру ПУ „Милица Ножица“. Као што знате, ми смо у претходном периоду урадили 26 нових паркића у граду Ваљеву, по скоро свим месним заједницама што градским, што сеоским и јако нам је важно што смо добили подршку за овај пројекат. Видели сте у каквом стању су та игралишта. Заиста смо срећни што ће ваљевска деца имати модерна, безбедна и опремљена дечја игралишта.

Обавештавамо грађане Ваљева да је у току имплементација Јединственог управног места, уз подршку Министарства, чиме ћемо направити велики корак у модернизацији Градске управе, што ће омогућити да се сви административни послови обављају на једном месту.
Такође, захваљујемо се Министарству и на подршци у увођењу електронског система у Скупштини града Ваљева. Обавештавам министра да смо пројекат реализовали, али да смо се суочили са техничким проблемима у функционисању опреме. Уколико не буде систем профункционисао, мораћемо да раскинемо уговор са добављачем опреме.
За крај, заиста је задовољство када са једне стране имате доброг министра и квалитетно Министарство, а са друге стране локалну самоуправу која је спремна да се мења на боље“, поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Након радног састанка у кабинету градоначелника, министар је са сарадницима обишао вртић „Звончић“, за чију адаптацију игралишта је Министарство државне управе и локалне самоуправе ове године издвојило средства.

„Пре свега желим да се захвалим градоначелнику града Ваљева Лазару Гојковићу и његовим сарадницима на добродошлици. Имали смо један добар радни састанак, где су ме градоначелник и његови сарадници упознали са пројектима који су у фази реализације и са свим оним што Град Ваљево заједно са државом Србијом ради у последњих две до три године. Као што знате, од 2020. године, држава Србија пре свега је захваљујући напорима председника Републике Александра Вучића и Владе Републике Србије уложила значајне напоре да у Ваљево доведемо неколико великих инвеститора. То је оно што је граду ове величине и са овим бројем становника дефинитивно недостајало и ми ћемо као држава наставити да помажемо граду Ваљеву, јер оно што радимо у Ваљеву, то је оно што радимо у целој Србији. Дакле, отварање нових радних места, нових фабрика, запошљавање људи, борба за бољи животни стандард наших грађана. Конкретно, када је у питању Министарство државне управе и локалне самоуправе као што је и господин Гојковић рекао, ми смо ове године из буџетског фонда издвојили 11 милиона динара, Град Ваљево ће да издвоји још 12 за реконструкцију дечјих играчишта у оквиру ПУ „Милица Ножица“. Једно од тих игралишта је и ово које се налази у оквиру објекта „Звончић“. Мислим да ће ово много значити за пре свега деци која су смештена о овим објектима. Сама Предшколска установа је изграђена колико сам обавештен 1964. године, у међувремену неких великих радова на адаптацији самих објеката и дечјих игралишта није било, тако да ми је велико задовољство што смо успели да пронађемо средства за реконструкцију шест игралишта у оквиру ПУ „Милица Ножица“.

То је допринос Министарства државне управе и локалне самоуправе једној политици која се води на нивоу целокупне државе Србије, а то је да имамо што више деце и да наша деца имају што пристојније услове за боравак, за образовање и у нашим предшколским установама и у нашим школама и на нашим факултетима. Ово је наш мали допринос да деца у Ваљеву предшколског узраста имају боља и сређенија игралишта. Све оно што радимо као држава, сви ови наши велики пројекти, ауто – путеви, коридори, опремање наших и изградња нових болница, велика улагања у пољопривреду, све то нема много смисла ако не буде имао ко да нас наследи и ако не будемо имали из године у годину што више деце. У том смислу, мени је заиста драго што смо као Министарство могли да учествујемо у обаквом пројекту и такође желим да кажем да Град Ваљево може да рачуна на нашу подршку и у наредном периоду“, казао је министар Мартиновић.

Министар је говорио и о другим пројектима који су важни за Град Ваљево, а о којима су разговарали на данашњем састанку.

„Драго ми је што Град Ваљево има неколико добрих пројеката и надам се да ћемо врло брзо обезбедити средства да се ти пројекти реализују. У питању су пројекти обнове локалне путне инфраструктуре, зато што је у скоро свим локалним самоуправама то један од већих проблема, то је енергетска санација објеката које користе наше јединице локалне самоуправе. Ја сам и данас градоначелнику пренео да можемо да очекујемо ускоро добре вести и потписивање уговора у Влади Србије за реализацију тих пројеката који су од локалног значаја, а који су важни за грађане Ваљева. Наравно, Ваљево има обавезу као све друге локалне самоуправе да добро припреме те пројекте и да ти пројекти буду такви да испуњавају стандарде који нису баш једноставни, да би била пребачена средства и да би ти пројекти могли да се релизују.

Оно што желим да кажем то је да смо ми кроз анализу пројеката за буџетски фонд за 2023. годину дошли до закључка да наше јединице локалне самоуправе су направиле значајан искорак када је у питању припрема пројеката. Дакле, ми смо до пре неколико година имали проблем да не само наше општине и градови, него и државни органи и јавна предузећа, нису умели да пишу добро пројекте, сада ми тих проблема немамо. Нама је конкретно у овој години када смо расписали јавни позив за финансирање пројеката из буџетског фонда у Министарство пристигло више од 200 пројеката и свега неколико пројеката није испуњавало услове, то значи да су наши људи на локалу научили да пишу пројекте и оно што је мени лично жао, то је чињеница да због ограничених средстава у буџетском фонду нисмо могли свима да изађемо у сусрет. Нисмо могли у потпуности да изађемо у сусрет ни Ваљеву, могли смо да издвојимо тих 11 милиона, али добро је што је Град Ваљево успео да обезбеди та додатна средства и заиста ми је драго што ћемо заједнички успети да адаптирамо ових шест игралишта. У Министарству државне управе и локалне самоуправе и у будућем периоду ће Град Ваљево имати поузданог партнера, сва питања и сви пројекти који су директно у надлежности Министарства ћемо покушати што брже да решимо, а оно што је у надлежности неких других министарстава, ми ћемо замолити колеге да се укључе активно у решавање тих проблема, јер је пракса показала да само заједничким напорима и локалне самоуправе и државе можемо да направимо добре и дугорочне резултате за наше грађане“, закључио је Мартиновић.

Министар Мартиновић је након обиласка вртића „Звончић“, заједно са градоначелником града Ваљева и начелником Колубарског управног округа посетио и Народни музеј у Ваљеву.