У оквиру промоције регионалних тренинг центара, данас су након обиласка Техничке школе у Ваљеву, потписани споразуми између директора Техничке школе Бранка Голоскоковића и директора компанија Хисенс Горење (Hisense Gorenje) , Хансгрохе (Hansgrohe) и Бицерба (Bizerba), уз присуство градоначелника града Ваљева Лазара Гојковића, представника Владе Републике Србије и представника Привредне коморе Србије.

„У систему дуалног образовања Србије у  наредној школској години обезбеђено је  3780 нових места на нивоу средњег образовања, док је у високом образовању обезбеђено 120 места за област мехатронике, што ће омогућити нашим младима да буду носиоци иновативности и технолошког развоја“,  рекла је Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање Владе Србије током обиласка Техничке школе у Ваљеву, где је представљен Тренинг центар за дуално образовање ученика ове школе.

Грујић се захвалила компанијама на подршци у развоју дуалног образовања и додала да је, уз подршку Привредне коморе Србије, много тога унапређено у овој области. „Унапредили смо стандард квалификација, олакшана је акредитација, а закон о дуалном образовању је у процедури”, рекла је Грујић.
 

Техничка школа у  Ваљеву једна од 12 средњих стручних школа из Србије, која је Одлуком Владе Републике Србије, добила статус Tренинг центра.

Бранко Голоскоковић, директор школе захвалио се на подршци и рекао да Tренинг центар има 22 просторије, 10 радионица, 12 кабинета који су опремљени насавременијом опремом за извођење наставе за све образовне профиле за које је школа акредитована, али и за неформално образовање одраслих.

Станка Пејановић, потпредседница компаније Hisense International истиче да је потписивање споразума о сарадњи са тренинг центром доказ да је школа ухватила корак са модерним технологијама.
„Овде смо лепим поводом, део успешне приче ове школе и града који је познат по индустријској производњи. Потврда томе је и долазак великих компанија попут наше.  Желимо да радимо заједно како бисмо успешно реализовали ову инвестицију и били  део будућности ове фабрике држећи корак са најсавременијим технологијама. Hisense International у Европи има 13000 запослених и то у Словенији, Србији и Чешкој. У  Србији се налази друга по величини фабрика и једина  која производи расхладне уређаје“, казала је Пејановић.

Филип Буркле, генерални директор компаније Hansgrohe рекао је да су се дуално образовање, школа и  Град Ваљево значајно развили у односу на пре две године када је посетио Србију и да је ова компанија потписала споразум о сарадњи јер су улагање у људе и образовање кључни за напредак сваке земље.

Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање ПКС рекла је да компаније, које су данас потписале споразуме о сарадњи са техничком школом, планирају да у наредних 3 до 5 година запосле више од 2500 оператера различитих специјалности .“ Управо због тога су функција и значај овог Тренинг центра истакнутији јер се на тај начин пружа подршка компанија у обукама актуелних запослених, као и преквалификацији, али и у реализацији дуалног модела образовања, у ситуацији када ученици из одређених, а пре свега безбедности и здравља на раду, не могу бити у компанијама.