У оквиру УСАИД-овог пројекта “Боља енергија”, у Ваљеву су данас потписани уговори за реализацију пројекта суфинансирања мера енергетске санације са управницима пет стамбених заједница и извођачима радова.

Почетком новембра, пројекат „Боља енергија“ је отпочео конкретне активности на реализацији суфинансирања мера енергетске санације пет стамбених објеката у Ваљеву.

Немања Петровић, заменик градоначелника града Ваљева

„Град Ваљево је прошле године први пут, заједно са Министарством рударства и енергетике започео реализацију пројекта који се односи на унапређење енергетске ефикасности објеката у нашем граду. У оквиру тих мера, налази се и мера која се односи на унапређење термичког омотача у оквиру стамбених заједница. Ми смо на конкурсу имали пријављених пет стамбених заједница и свих пет су прошли на конкурсу. У току реализације самог пројекта, дошло је до повећања цена на тржишту услед ситуације у Украјини и стамбене заједнице нису биле у могућности да надокнаде ту разлику у цени. Данас смо заједно ту са нашим партнерима из УСАИД – а, којима се заиста много захваљујемо што су препознали ситуацију у којој се нашао Град Ваљево, конкретно стамбене заједнице и надамо се да ће ова сарадња коју смо успоставили до сада бити настављена и у будућности, на оваквим или сличним пројектима“, поручио је заменик градоначелника града Ваљева Немања Петровић.

Санација стамбених зграда предвиђа поставку термо изолације и замену улазних врата и прозора на заједничким просторијама, а како је наведено на данашњем потписивању, у наредном периоду постоји могућност за додатне мере енергетске ефикасности, чиме би ове зграде постигле још веће уштеде.
Меморандумe о додели бесповратних средстава потписаo је руководилац пројекта “Боља енергија” Даниел Берг са управницима зграда и извођачима радова, а испред града Ваљева, потписивању уговора присуствовали су заменик градоначелника града Ваљева Немања Петровић и Виолета Павловић, руководилац Одељења за имовинске послове и општу управу.

Даниел Берг, руководилац пројекта „Боља енергија“

„Веома сам задовољан што данас потписујем меморандуме о разумевању са градом Ваљевом о завршетку радова на реконструкцији пет вишепородичних стамбених зграда. „Боља енергија“ има за циљ да помогне Србији да смањи потрошњу енергије како на страни понуде (пре свега код топлана), тако и на страни потражње (првенствено за зграде попут ових). Задовољство нам је што блиско сарађујемо са Министарством енергетике, које је омогућило бесповратна средства за реконструкцију стамбених објеката, али су га ограничено искористиле вишепородичне стамбене зграде. Зграде троше више од 40% укупне енергије у Србији, а многе вишепородичне стамбене зграде су изузетно неефикасне, троше и до 60% примљене енергије. Смањење ових губитака мора бити приоритет за унапређење енергетске безбедности Србије и смањење терета трошкова енергије за грађане Србије. Данас смо се договорили да суфинансирамо завршетак фасада и заједничких врата и прозора. Демонстрирајући потенцијалне уштеде, настојаћемо да омогућимо повећање нивоа донаторског и приватног новца за реконструкцију зграда“, поручио је Даниел Берг, руководилац УСАИД-ог пројекта „Боља енергија“.

Ова активност се спроводи у сарадњи са градом Ваљевом и Министарством рударства и енергетике, а све у циљу подршке грађанима да реализују мере енергетске санације на стамбеним зградама.

Милан Мацура, помоћник министра рударства и енергетике

„Кроз Национални програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који реализује Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности Министарства рударства и енергетике, односно кроз програм доделе субвенција грађанима, за годину дана путем три јавна позива обезбеђено је да око 20 000 домаћинстава добије субвенције за мере енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије. У сарадњи са међународним финансијским институцијама и донаторима обезбеђено је око 70 милиона евра за наставак реализације програма за око 100.000 нових домаћинстава. Ангажовање, учешће и допринос УСАИД-а је од суштинског значаја, како за сам програм и локалне самоуправе, тако и за грађане, највише због подизања свести јавности о значају енергетске ефикасности у стамбеном сектору. Захваљујем УСАИД-у  што се прикључио реализацији пројекта у Ваљеву и то на пет стамбених заједница и финансирао радове у износу од 91.000 евра. У првој фази овог пројекта замењена су улазна врата и прозори, урађена је термоизолација зидова, што доводи до уштеде од чак 35%, те је пројекција  да ће се даљим радовима доћи до још већих уштеда“, нагласио је помоћник министра рударства и енергетике Милан Мацура.

Пројекат “Боља енергија” je петогодишњи пројекат којим УСАИД настоји да побољша енергетску ефикасност у системима даљинског грејања и стамбеним зградама, каo и да подржи употребу обновљивих извора енергије. Ови напори имају за циљ да допринесу смањењу потрошње енергије и емисије штетних гасова, као и смањењу зависности Србије од фосилних горива кроз реализацију пилот пројеката.