Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и градоначеник града Ваљева Лазар Гојковић, потписали су данас Споразум о сарадњи за реализацију нове услуге Система интегрисаних информација.

„Драго ми је што је Ваљево први град у Србији у коме ће почети са функционисањем Инфо центар за запошљавање. Информација је један од најважнијих ресурса и грађани ће на овом месту моћи да добију актуелне и тачне информације о обукама, слободним радним местима, преквалификацијама, али и свим питањима везаним за статус запослених  и незапослених лица. На тај начин у сарадњи са Националном службом за запошљавање и средњим стручним школама, као што су Техничка и Економска школа, ми се припремамо за долазак нових инвеститора. Сви смо спремни да одговоримо захтевима тржишта и могу вам рећи да је то основни аргумент због чега инвеститори слободно могу да започну своје пословање у Ваљеву“, рекао је градоначелник Лазар Гојковић.

Споразум представља основ за стварање партнерског односа и пружања међусекторске подршке кроз оснивање Инфо центра у холу Градске управе у циљу бољег информисања грађана Ваљева о слободним радним местима, могућностима за запошљавање и интегрисање на тржиште рада.

„Пре свега да се захвалим градоначелнику Ваљева и његовим сарадницима што су подржали нашу идеју да оснујемо први Инфо центар у Србији. Надам се да то неће бити једини, да ћемо ову праксу пренети и на друге локалне самуоправе, јер заиста је важно да грађани када завршавају неку од услуга у Градској управи, могу иствремено да виде и информације о слободним радним местима, о неким актуелним програмима за запошљавање који могу да им омогуће брже запошљавање, али и да омогуће неку субвенцију коју нуди Национална служба за запошљавање или град Ваљево. Ми заиста са овом локалном самуоправом имамо дугогодишњу сарадњу на реализацији локалних – акционих планова запошљавања и то је резултирало и једном повољном сликом на тржишту рада, без обзира на пандемију, стопа незапослености је још увек испод 10 %, број незапослених лица је идентичан као што је то било у истом периоду претходне године, односно пре пандемије. Најава доласка нових инвеститора се очекује и мораћемо заједнички да уложимо напоре како бисмо адекватно селектовали незапослно лице према будућим послодавцима и инвеститорима, зато је важно да овај Инфо центар буде још једно место које ће понудити слободна радна места и које ће моћи да понуди информације грађанима града Ваљева“, нагласио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Потписивању Споразума о сарадњи за реализацију нове услуге Система интегрисаних информација су присуствовали Maрко Јевтић, члан Градског већа задужен за рад и запошљавање, Петар Јарић, заменик директора Националне службе за запошљавање, Милан Ђенадић, директор НСЗ – филијале Ваљево са сарадницима, Бранко Голоскоковић, директор Техничке школе Ваљево, Драган Тимотић, директор Економске школе Ваљево, као и представници Градске управе Ваљева.