Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас важан уговор на основу којег ће већ током лета почети реализација једног од најзначајнијих капиталних зелених пројеката у Србији – изградња Регионалне санитарне депоније у селу Каленић у општини Уб.

Потписивању уговора присуствовао је и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Министарка Вујовић је истакла да ће комплетном реализацијом пројекта системски бити решен проблем управљања отпадом за 11 локалних самоуправа: Уб, Ваљево, Осечину, Лајковац, Мионицу, Љиг, Коцељеву, Владимирце, Барајево, Лазаревац и Обреновац, а како је додала, очекује се да ће се Регионалном центру прикључити још четири локалне самоуправе: Лозница, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник.

Министарка је навела да ће се у склопу комплетног пројекта градити и трансфер станице, рециклажни центри, постројење за биолошки третман отпада и остала пратећа инфраструктура.

Према њеним речима, изградња Регионалног центра је један од најзначајнијих подухвата, јер „таквим пројектима градимо зелену инфраструктуру“.

„Изградњом зелене инфраструктуре решавамо један од највећих еколошких проблема у Србији, а то је неадекватно управљање отпадом. Ми смо тај посао, којим се нико пре нас није бавио, веома озбиљно схватили и зато смо данас овде. У наредном периоду чека нас потписивање сличних уговора, како бисмо кренули са изградњом регионалних центара широм Србије. За ове пројекте смо обезбедили 150 милиона евра из кредита Европске банке за обнову и развој и Француске агенције за развој. Изградња еколошке инфраструктуре је наш стратешки циљ на којем ћемо још брже и упорније радити. То је наш залог за будућност, како бисмо наредним генерацијама оставили зеленију и чистију Србију“, поручила је министарка Ирена Вујовић.