Заменик градоначелника града Ваљева Немања Петровић потписао је са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић уговор о суфинансирању мера енергетске санације.

Ове године ће за унапређење мера енергетске санације и унапређења енергетске ефикасности у домаћинствима на територији града Ваљева бити расположиво 25.000.000,00 динара, од чега Министарство рударства и енергетике обезбеђује 15.000.000,00 динара, док ће Град Ваљево учествовати са 10.000.000,00 динара.

Ваљево ће, као и претходних година, путем јавних позива одабрати привредне субјекте који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији објеката, а потом и домаћинства, као крајње кориснике средстава подстицаја намењених за санацију породичних кућа и станова.

Министарка Дубравка Ђедовић, обраћајући се представницима 131 града и општине у Србији, којима су уручени уговори, истакла је да се овај програм реализује у сарадњи са Светском банком, те да је енергетска ефикасност нешто што се тиче свих потрошача, било да су у питању домаћинства, јавне установе или привредни субјекти.

„Држава је улагања у енергетску ефикасност представила као приоритет, а да бисмо имали резултат какав желимо, неопходна су улагања у јавне објекте, али и подршка грађанима да смање потрошњу енергије у својим домовима и то спроводимо заједно, кроз овај програм, у протекле три године”, нагласила је Ђедовић и додала да је у овој фази Министарство обезбедило скоро милијарду, а ЈСЛ око 800 милиона динара, што је довољно за санацију 8.000 домаћинстава.

„Уз ефикасну реализацију радова, већ током наредне грејне сезоне имаћемо и прве резултате, односно смањење потрошње електричне енергије, а грађани мање рачуне. Наставићемо са позивима и у наредном периоду, како би 50.000 домаћинстава широм Србије могло да санира своје домове. Обезбеђујемо и додатна средства, како би могли сви заједно још више да учествујемо у зеленој транзицији“, закључила је Ђедовић.