Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић, потписала је данас са чланом Градског већа града Ваљева Марком Јевтићем уговор о суфинансирању мера популационе политике и подршке породицама и деци.

Држава је издвојила 400 милиона динара за мере и активности локалних самоуправа, које за циљ имају подршку породицама и стварање боље демографске слике у нашој земљи.

Министарство за бригу о породици и демографију определило је 387.600,00 динара, док ће Град Ваљево учествовати са 258.400,00 динара. Средства ће се користити за пројекат града Ваљева који ће се реализовати у три фазе.

Први део пројекта односи се на едукацију на тему планирања породице, здравствене заштите трудница, здравствену заштиту новорођенчета и значај природне исхране – дојења. Превентивни лекарски прегледи биће други део пројекта, где ће се обављати ултразвучни прегледи, контрола крвног притиска, нивоа шећера у крви, анамнестичко утврђивање потреба младих жена за здравственом заштитом, као и саветодавни рад у циљу подстицаја здравог материнства.

Трећи део пројекта ће се односити на организовање манифестације под називом „Заједно ка здравом родитељству“ – програм намењен младим женама и будућим мамама, а све у циљу усвајања здравих навика у вези са родитељством.

Уговоре о суфинансирању мера популационе политике и подршке породицама и деци потписали су представници 52 локалне самоуправе, међу којима је и Град Ваљево.