У току су радови на изградњи новог објекта прихватног депоа архивске грађе у Међуопштинском историјском архиву, за шта је у буџету града Ваљева издвојено 18 милиона динара.

„Претходни објекат који је сада срушен, на чијем месту се тренутно зида нови је већ скоро 30 година у лошем стању. Он се лагано урушавао и указивано је и раније на тај проблем. Коначно смо и ми сачекали да нас неко саслуша и да има разумевања и воље да помогне. Најбитније је истаћи да цео пројекат: рушење постојећег и изградња новог објекта прихватног депоа, финансира Град Ваљево и тај новац је обезбеђен у буџету за 2023. годину. Са реализацијом послова је започето 18. септембра 2023. године, рок за реализацију послова је 100 календарских дана. Ми се надамо да уколико нас наравно послужи време да ћемо завршити радове на време. Морам споменути да смо спречени већ неко време да примамо архивску грађу од ствараоца, што је почетна фаза у нашој делатности, без које све остале фазе не могу да функционишу. Ми имамо заиста много грађе која је била смештена у прихватни депо и када је објекат почео рапидно да пропада, колеге су све то изнеле, пренели смо где је било места, да архивска грађа не буде оштећена, али ствараоци архивске грађе имају потребе да предају ту грађу на трајно чување код нас. Тако да ће тај изузетно важан део у нашем пословању бити решен на дуже време“, казала је директорка Историјског архива Бојана Савчић.

Према њеним речима, веома је важно поменути да је ово већ друга инвестиција у Историјском архиву у последње две године.

„Већ на почетку сам истакла да скоро 30 година није инвестирано у инфраструктуру Историјског архива, а ово је већ друга инвестиција у Архиву у последње две године.
Урађена је санација објекта Управне зграде, која је рађена преко Министарства рударства и енергетике, а у оквиру пројекта енергетске ефикасности. Замењена је комплетна столарија, урађена је термоизалација каменом вуном, урађена је нова фасада, замењена је комплетна расвета, олуци, све оно што је ушло у пројекат који се тиче енергетске ефикасности. Тако да смо ми заиста две велике инвестиције добили, опет истичем зхављујући државним органима, локалној самоправи и руководству града“, нагласила је Савчић и додала да су поред новог објекта прихватног депоа планирана и два велика излога до улице, у којима ће моћи да се објављује нешто од грађе, планиране су мини изложбе, најаве програма, што ће за овај део града бити извор добрих информација.

О томе колико је ово важан пројекат за Град Ваљево, говорио је и члан Градског већа града Ваљева Владимир Мишковић.

„Ова прича за нас почиње пре непуне две године. Тада смо одлучили да издвојимо средства, како бисмо иновирали постојећу документацију. То смо радили веома журно, како бисмо стигли и конкурисали код УНОПС-а. Након неколико месеци, нисмо добили средства, јер је УНОПС определио средства за зграду социјалног становања, али на неки симболичан начин је можда и боље што нам нису определили та средства, јер ако говоримо о Историјском архиву, ипак говоримо о нашој историји и свему ономе што се тиче нас. Било је природно да ту причу не затворимо, већ да управо једну нашу причу отворимо за једну тако изузетно значајну установу, да издвојимо средства у буџету, како бисмо све то реализовали. Ми смо то и урадили и сада можемо да видимо да је почело са изградњом прихватног депоа.

Историјски архив ће моћи да има континуиран и несметан рад, који је значајан за све грађане и за цело друштво. Јер, када год говоримо о неким значајним историјским документима, или било чему што је значајно за неку државу, увек се позивамо на одређену документацију. Ми смо сада били у ситуацији да Историјски архив не може да врши своју основу делатност, а то је да прикупља грађу. Сада ћемо решити тај проблем, на задовољство свих нас. Колико је овај пројекат значајан за све нас, говори да је он издржао и буџет и касније ребаланс буџета, јер иако смо били принуђени да у ребалансу буџета због потреба Индустријске зоне многе ставке избацимо, овај пројекат је остао, што показује колико смо усресређени на то да коначно решимо овај проблем“, закључио је Мишковић.