Град Ваљево је у оквиру активности Савета за унапређење безбедности саобраћаја на путевима града Ваљева, почео поделу 1000 ауто-седишта родитељима деце рођене од 18. априла 2019. године.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, апеловао је на родитеље да воде рачуна у саобраћају када возе своју децу и нагласио важност коришћења ауто – седишта.

„Драго ми је што смо упркос тешкој години у свим областима живота успели да реализујемо ову активност, односно набавку ауто – седишта за децу која су рођена у ваљевској болници и чије мајке имају пребивалиште на територији града Ваљева. Ова седишта су јако квалитетна, за тежину деце од 9 – 36 килограма и поседују све неопходне сертификате. Сигуран сам да ће деца Ваљева у њима бити безбедна, а апелујем на родитеље да нарочито воде рачуна у саобраћају када возе своју децу“, изјавио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Агенција за безбедност саобраћаја је препознала да деца данас највише страдају као путници у возилу. У складу са тим и ове године реализује кампању која има за циљ подизање процента употребе седишта за децу и појаса за децу. Пре поделе седишта у складу са епидемиолошком ситуацијом, одржано је предавање за родитеље које има за циљ правилну едукацију родитеља о употреби седишта.

„Ретко која локална самоуправа је успела да оволики број седишта купи и да на тај начин штити своје најмлађе суграђане, тако да све похвале градоначелнику града Ваљева што је успео да овакву акцију организује. Подаци нам говоре да 60 посто деце страда као путници у возилу, тако да за разлику од неког претходног периода где су деца  домнинатно страдала као пешаци, данас нам деца страдају као путници у возилу и зато јесте важно да кроз овакве активности радимо на повећању процента употребе седишта, а са друге стране ми радимо и едукацију за родитеље. Ранија искуства нам говоре да 90 посто родитеља која користе седишта, користе их неправилно. Зато је изузетно важно да буду и овакве едукације и да на овај начин родитељима укажемо на правилну употребу седишта. Оно што вам могу рећи јесте да проценат употребе седишта из године у годину расте. 2013. године када смо почели да меримо, тада је проценат употребе седишта био 32 посто, данас је то 62 посто, дакле значајно је боље, али још увек смо далеко од најразвијенијих земаља. Град Ваљево је изнад просека за Србију и можемо да кажемо да је град Ваљево једна од водећих локалних самуоправа по броју коришћења ауто – седишта“, нагласио је директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

У оквиру превентивно-промотивних активности на унапређењу безбедности у саобраћају, град Ваљево наставља са набавком и поделом ауто-седишта за децу. За ову набавку је издвојено скоро пет милиона динара из буџета града Ваљева.