У оквиру првог дана каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција“, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић је у Центру за културу Ваљево одржао предавање “Подаци о личности су наше благо”, заједно са својим сарадницима.

Мариновић је ученицима основношколског ураста том приликом говорио о важности заштите података о личности, посебно код најмлађих, као и унапређењу медијске и дигиталне писмености.

„Увек је задовољство причати деци основношколског узраста, због тога што осећам да је мисија остваривија, да су они способнији да приме поруке и знање и да схвате упозорење којима их обасипамо у овој ери великог технолошког напретка и дигитализације. У ери све веће употребе и развоја вештачке интелигенције мора да постоји неко ко ће да упозорава посебно кориснике друштвених мрежа, али не само њих. Ми нисмо кочничари, ми подржавамо технолошки напредак, али морамо да га усмеравамо, а ово је прави пут којим треба ићи.

Дакле, извршити дигитализацију на тај начин да олакшамо људима да не морају да иду од шалтера до шалтера, да са три клика могу да заврше посао, али истовремено да чувају своје податке. Које податке дају, коме их дају, њихова права и на крају крајева, чему служи повереник за инфомације од јавног значаја и заштиту података о личности у Републици Србији, те информације треба да знају и то је наша улога у оквиру дигиталног каравана. Ја сам захвалан организаторима што су нас позвали, што су препознали значај повереника и што су схватили нашу улогу. Залажемо се већ пар година за увођење заштите података о личности у наставно-научне програме основних и средњих школа, али пре свега основних, не као посебног предмета, већ у оквиру неког постојећег предмета где би основци континуирано учили о томе како да се заштите“, казао је повереник повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић.

Kараван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција 2023” који је покренут на иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, има за циљ да се грађани широм Србије, од најмлађих до најстаријих, упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, основама дигиталне безбедности и писмености, електронским услугама, као и осталим погодностима које нуди дигитални простор и омогућавају нове технологије.