Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац, која ће спојити Ваљево са ауто-путем „Милош Велики“.

Кинески извођачи радова су саопштили да ће брза саобраћајница до Ваљева бити завршена до децембра 2022. године.

Председник Вучић је најавио и бројне друге инвестиције које ће препородити град Ваљево: довођење гаса до Ваљева и спровођење гасификације за Индустријску зону, вредности око 45 милиона евра, долазак великог немачког инвеститора, изградњу спортске хале, завршетак Дома за старе, почетак реконструкције Опште болнице у Ваљеву, изградњу пута од Крчмара до Дивчибара, изградњу канализационе мреже, бушотина за воду, побољшања снабдевања електричном енергијом на Дивчибарама итд.

„Ваша екселенцијо, драги радници, министри, поштовани новинари, данас смо овде између Лајковца и Ваљева, недалеко од чувеног села Дивци по много чему и раскрснице за Мионицу, Врујце и Дивчибаре. Овде се гради брза саобраћајница, која треба да продужи  крак „Милоша Великог“ до Ваљева. Пошто су то постале за нас као полуневажне вести, а то је од животног значаја за опстанак Ваљева, за његов развој и будућност, за живот деце оних који долазе у Колубарски округ, желим да кажем да од 45. године, као и око Чачка, Ариља и Ужица,  људи су говорили да им је то сан  да добију најбрже могуће путеве, да добију магистрале, ауто – путеве и увек су говорили како политика то није могла да реши. Прошло је 75,76 година, ми то успевамо да решимо“, рекао је председник.

Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо је рекла да ће пројекат бити завршен пре уговореног рока. „Инфраструктура има велики значај за побољшање животног стандарда људи и за економски развој. Драго ми је да инфраструктура представља најважнију област сарадње наше две земље. Кинеске компаније могу да поделе своје искуство и своју технологију са српским партенерима и доприносу економском развоју у Србији. Уверена сам да ћемо постићи још више резултата у тој области у будућности.“

„Веома сам поносан на ту чињеницу и захвалан сам нашим кинеским пријатељима из „Шандонг“ компаније, који су и данас пред вама поновили, да ће уместо у децембру 2023. године, најкасније до децембра 2022. године  овај феноманални пут,  који спаја Лајковац и Ваљево, дакле ова брза саобраћајница са четири траке, бити завршена. То је огромна ствар за Ваљево и хоћу да се захвалим Народној Републици Кини, Њеној Екселенцији на огромном труду и раду, јер ова изузетна дама ради са нама на свим пројектима по питању вакцина, свих инфратруктурних пројеката, свих инвеститора, смедеревске Железаре. Посебно хвала нашим пријатељима из „Шандонга“ који нису тражили разлоге да криве српску страну, ми смо ти који касне у експропријацији  и који правимо проблем“, истакао је председник Вучић.

Председник Александар Вучић је рекао да све оно што деценијама у Ваљеву није улагано у стратешке пројекте, биће урађено у наредних две, три године.

„Мислим на довођење  транспортног гаса, дакле централног гасовода од Орловаче до Ваљева, то је неких 29 милиона евра. Снабдевање ваљевских насеља гасом је за сада по пројекту 14,3 милиона евра, када то израчунате и са снабдевањем гасом, спровођењем гасификације за индустријску зону, то вам укупно дође око 45 милиона евра, али не само то, када томе додате и канализацију и три пречистача, а један од пречистача  биће овде у Дивцима, то је потпуно нов животни стандард, то је од једне заостале земље, постајете нешто попут Швајцарске и Аустрије.“

„Планови до  2025. године подразумевају изградњу нове спортске хале, ускоро се надам да ће се завршити и пројекат за Општу болницу Ваљево, да ћемо моћи ту другу фазу реконструкције ваљевске болнице да урадимо и то ће опет да буде више од 10,12 милиона евра, дакле  говоримо о огромним инвестицијама, огромном новцу који ће држава да улаже  у ваљевски и цео колубарски крај, али оно што је такође важно  и можда од пресудног значаја  то је да и овај ауто – пут  и све ово што радимо  нам је довело инвеститоре. Ми ћемо за 15, 20 дана  уколико то Ковид дозволи,  потписати први споразум  о изградњи фабрике у Ваљеву једне веома  важне и цењене немачке компаније, где ће просечна нето плата бити преко 1000 евра. Ја сам заиста срећан и задовољан због тога, а затим се надам другој великој  фабрици, мислим да су близу да донесу ту одлуку, али се надам да ћемо за неких месец дана  када будемо  потписивали за ово, моћи и о томе да говоримо. То су велике ствари за Ваљево, за цео овај величанствени  крај и да људи овде коначно могу да остану да живе и коначно велике ствари  долазе у цео Колубарски округ.“

Председник Вучић је најавио и радове на путу Крчмар – Дивчибаре, који ће почети за 15 дана, али и остале инфраструктурне пројекте који ће унапредити Дивчибаре у добро опремљен и уређен туристички центар.

„Реч је о огромном улагању за Дивчибаре . Радимо гасификацију , фабрику за пречишћавање отпадних вода , само ова деоница пута Крчмар-Дивчибаре је 3,5 милиона евра и то је деоница дуга око 12 км. Током лета радови на Дивчибарама већ почињу. Ја мислим да су то сјајне вести и за Ваљево и Дивчибаре. Седамдесет година се толико није улагало ни у Златибор, ни у Копаоник, колико ми намеравамо да уложимо у Дивчибаре“, рекао је председник Вучић.

Радове су са председником обишли и министар грађевинарства Томислав Момировић, директори ЈП „Коридори Србије“ Александар Антић и „Путева Србије“ Зоран Дробњак, као и амбасадорка Кине Чен Бо. На градилишту брзе саобраћајнице су председника дочекали градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и председници општина Колубарског округа – Уба Дарко Глишић, Мионице Бобан Јанковић и Лајковца Андрија Живковић, као и начелник Колубарског округа Горан Миливојевић.