Епископ шабачки Лаврентије преминуо je у 87. години, 23. јануара 2022. године у Духовном центру „Свети Сава“ у Шапцу. По годинама епископске службе, Епископ Лаврентије је био најстарији у Српској Православној Цркви. Грађани Ваљева и православни верници Епархије ваљевске жале за владиком Лаврентијом, који је био духовни вођа овог дела Србије више деценија и који је оставио дубок траг у животу Ваљева.

Фото: Епархија шабачка

Епископ Лаврентије рођен је на Светог Саву 1935. године у Богоштици код Крупња. У родном месту завршио је оновну школу, гимназију у Лозници, а након Богословије „Светог Саве“ у Београду, завршава и Православни богословски факултет.

У манастиру Крушедол се 12. августа 1958. године Епископ Лаврентије замонашио, а на Преoбражење исте године, од стране блаженопочившег Епископа сремског Макарија у Саборној Цркви у Сремским Карловцима рукоположен је у чин јерођакона. У чин јеромонаха Епископ Лаврентије бива рукоположен у Цркви Ружици на Калемегдану, на Малу Госпојину 1961. године. Тада је постављен за економа Богословије Светог Саве у Београду и за духовника Цркве Ружице.


За мисионара одлази 1962. године на Купрешку висораван, где обнавља верски живот и стару цркву у Вуковску. Године 1964. постављен је за наставника у новооснованој Богословији у манастиру Крка, те истовремено опслужује две парохије. На Светом Архијерејском Сабору 1967. године изабран је за викарног Епископа, а 16. јуна хиротонисан у Саборној Цркви у Београду, са титулом „Епископ моравички“. На ванредном заседању Светог Архијерејског Сабора 30. марта 1969. године, изабран је за Епископа западноевропског и аустралијско-новозеландског. 

Европски комитет Цркава за помоћ страним радницима у Западној Европи, 1973. изабрао је Епископа Лаврентија за свог потпредседника. Био је дугогодишњи члан Европског и блискоисточног Библијског друштва и председник Библијског друштва Србије, такође и дугогодишњи Председник српско-немачког друштва за сарадњу. 

Епископ Лаврентије је 25. јуна 1989. године изабран за Епископа шабачко-ваљевског, с тим да још администрира Западном Европом.
На предлог владике Лаврентија, Епархија шабачко- ваљевска дели се на Шабачку и Ваљевску. За пастира новоосноване Ваљевске бива изабран Епископ Милутин, који је архијерејски жезал добио управо захваљујући његовом предлогу. Две епархије су наставиле да негују братску љубав и једна другој пружају подршку баш како су то владике Лаврентије и Милутин чинили током свог земаљског живота. Од упокојења владике Милутина до устоличења владике Исихија, владика Лаврентије као администратор се старао о свештенству и верном народу Епархије ваљевске.

Фото: Епархија шабачка