Пријава за помоћ „30 плус 30 евра“ почиње данас преко портала Управе за трезор, док ће грађани телефоном моћи да се пријављују од 5. до 15. маја.

За помоћ не треба да се пријављују пензионери, грађани који су на издржавању затворске казне и корисници социјалне помоћи.

Право на новчану помоћ државе у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра имају сви пунолетни држављани Србије који имају пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту на дан 23. априла. Онима који напуне 18 година у периоду између маја и новембра не следује помоћ.

Када је реч о Србима са простора Косова и Метохије, на новчану помоћ од 100 евра имају право деца до 18 година старости, као и пунолетни. На подршку од 200 евра у динарској противвредности имају право незапослени пунолетни житељи Косова и Метохије.

Пријављивање ће бити могуће на два начина, електронски ће бити у функцији од данас (28. април) до 15. маја, а могућ је преко сајта Управе за трезор, где ће грађани морати да унесу четири податка.

https://www.trezor.gov.rs/src/

Све што ће бити потребно да грађани ураде након уласка на сајт је да кликну на поље „Подношење пријаве“ и тамо унесу своје податке – ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.  Уколико грађани немају већ отворен рачун у некој банци, у падајућем менију треба да кликну на банку преко које желе да им буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријављују за ову помоћ.

На тај начин ће им бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

Такође, треба да означе поље којим потврђују сагласност за обраду личних података. Након што се пријаве, могу и да провере статус своје пријаве избором другог поља. Уколико имају било каквих проблема, могу их пријавити избором треће опције – „Пријава проблема“. Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен.

Пријава ће бити могућа и телефоном, на број који ће на време бити и званично објављен. Овај начин пријаве путем контакт центра почиње 5. маја, а и код овог начина грађани ће морати да оставе поменуте личне податке и податке о банци. Број телефона биће објављен уочи 5. маја.

Пензионерима којих има више од 1,7 милиона, првих 30 евра биће исплаћено 6. маја, а други део у новембру. Додатну помоћ пензионери ће добити у септембру.

Од 7. маја по 30 евра добиће грађани који су на служењу затворских казни и корисници социјалне помоћи.

Министар финансија Синиша Мали је најавио да од 12. маја креће исплата 30 евра за све који се пријаве до тада. „Очекујемо да ћемо до 20. маја свима који се пријаве исплатити првих 30 евра“, најавио је Мали.

Такође, до 10. маја стиже и помоћ за привреду у виду друге половине минималне зараде за све који су се пријавили у априлу.