Градска организација Црвеног крста у Ваљеву, данас је уручила плакете добровољним даваоцима, који су крв дали 50, 75 и 100 пута. Због короне, додела признања је изостала протекле три године, тако да је данас награђено 68 добитника. Захваљујући хуманости својих суграђана, град Ваљево је три пута за редом добио дијамантску плакету, као шампион солидарности у добровољном давалаштву.

Тим поводом, у сали Скупштине града Ваљева, за добитнике организован пријем и коктел након доделе признања.Секретар Црвеног крста Александар Томић је рекао да је ово најхуманији новогодишњи коктел, јер окупљате људе који су несебично дали део себе, да би спасили животе.

„Нама је велика радост што смо напокон могли да им уручимо признања, која су симбол да су у они у једном времену показали да им је хуманост изнад свега. Недостајала нам је ова комуникација са даваоцима. Ми се редовно виђамо у Црвеном крсту и ове године смо приредили 72 акције добровољног давања крви, највећи број у Црвеном крсту, уторком од 9 до 15 часова. А велики број смо организовали са удружењима добровољних давалаца. Остварили смо 2857 прикупљених јединица, а више од 3100 суграђана је исказало добру вољу да да крв. Надамо се да ћемо наредне године бити још успешнији. Ове године смо трећи пут узастопно освојили највише признање Института за трансфузију крви Србије- дијамантску плакету за летњу и зимску кампању добровољног давања крви. Можемо да будемо презадовољни и да покушамо да задржимо овај висок ниво, а зашто да Ваљевци не искораче још мало и да буду још успешнији. А сад смо у конкуренцији 44 градова и општина међу најхуманијим срединама“, рекао је Томић.

Он је истакао да су међу даваоцима који крв дали више десетина пута и две даме, Стана Стефановић је крв дала више од 100 пута, што је изузетно ретко код жена, јер се изузетним сматра код жена давање крви 75 пута. Симка Марковић је дала више од 50 пута крв.

Потпредседник Црвеног крста Србије и председник Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Србије и председник Црвеног крста Ваљево др Милутин Михајловић је рекао да му је изузетно драго што види толики број људи који примају признање за вишеструко давалаштво крви.

„Посебно ми је драго што је Ваљево остало и даље средина која предњачи у овој хуманитарној делатности. Сви смо сведоци да смо 2018. године имали реконструкцију Трансфузилошке службе, па даваоци нису више били у прилици да свакодневно долазе у Ваљевску болницу да дају крв, већ једном недељно у ваљевски Црвени крст или на акцијама по календару који је одређен. Све то није спречило наше хумане суграђане да и даље настацве ову хуману активност и заиста су спасили велики број живота и даље можемо бити спокојни због таквих људи, да сви они људи којима је крв потребна за лечење, да ће је добити у правом тренутку“, проучио је др Михајловић.

У име града Ваљева, добитиницима је честитао и захвалио се на хуманости, сeкретар Скупштине града Ваљева Младен Симовић, који је рекао да су дела ових људи велика и да су свима нама дали домаћи задатак из хуманости.