Ваљевски пољопривредни произвођачи учестовали су на 88. сајму пољопривреде у Новом Саду, који је одржан од 18. до 24. септембра и остварили запажене резултате.

Тим поводом, данас су награђене пољопривреднике примили Виктор Мићић, заменик председника Скупштине града Ваљева и Драгомир Виторовић, одборник у Скупштини града Ваљева и председник Комисије за село и пољопривреду.

„Били сте на сајму и оправдали свој рад и рад Скупштине града Ваљева. Самим тим што сте оволико пехара освојили је велико оправдање. Посебну захваланост Драгутину Кузмановићу, директору „Агроразвоја“ на доброј организацији за одлазак на сајам. Ваша добра организација и добра одвајања из буџета града Ваљева за пољопривредну и село су дали велике резултате. Ја вам у име Комисије за село и пољопривреду града Ваљева честитам, са жељом да дуго година будете први на сајму у Новом Саду“, рекао је Драгомир Виторовић.
Заменик председника Скупштине града Ваљева захвалио се у име градоначелника Ваљева и пожелео лакши рад и још боље резултате у наредном периоду.

„Ови резултати су веома значајни, како за вас као произвођаче, тако и за сам Град и зато данас имамо видљиве резултате. Ништа мање није битан ни рад „Агроразвоја“, који је ово све организовао, почев од саме организације поделе средстава за унапређење пољопривреде у различитим областима, па све до организације самог одласка на сајам, као и презентације ваших производа. Надам се да ћемо у наредном периоду имати могућности да увећамо средства која се издвајају за субвенције и да ће то резултирати бољој ситуацији што се тиче пољопривреде на територији града Ваљева“, нагласио је Мићић.
Директор „Агроразвоја“ Драгутин Кузмановић је истакао да је била велика част учестовати на сајму у Новом Саду након десет година.

„Морам да поновим да десет година град Ваљево није учествовао на сајму, а у програму подстицаја за пољопривреду су постојала средства да се то одржи. Ми смо сматрали да је наша обавеза и дужност да се коначно после десет година појавимо тамо, да прикажемо сјеничку праменку, јер то је овца која показује да на нашој територији успева. Још једном да се захвалим руководству града Ваљева, које нам је обезбедило средства да одемо на сајам и да се вратимо са овим медаљама“, поручио је Кузмановић.

Члан Комисије за село и пољопривреду др Радосав Вујућ је нагласио да су резултати очекивани, јер иза тога стоји вишедеценијски рад како Пољопривредне стручне и саветодавне службе, тако и самих пољопривредних произвођача.
„Ми данас представљамо не само у Колубарском округу, него могу слободно рећи и у Републици Србији једну лепу базу за гајање праменке сјеничког соја. Представљамо значајан фактор када је у питању овчарска производња, а то доказујемо и тиме што смо били учесници сајма. Ова грла која смо изложили ове године на сајму су веома квалитетна и представљају само мали број од онога што се на нашем терену гаји. Оно што је вредно истаћи, јесте да имамо све већи број пољопривреднх произвођача који на својим газдинствима гаје овце. Ово је прави пут развоја овчарске производње и лепо је што град Ваљево издваја одређена средства, а овај успех треба да нам буде само ветар у леђа“, поручио је др Вујић.

На овогодишњем 88. саму пољопривреде у Новом Саду наступило је око 800 излагача из 17 земаља, а организовано је и девет колективних изложби. Стручна комисија изабрала је најквалитетнија грла приплодне сјеничке расе праменке и укупно 6о грла, односно девет пољопривредних произвођача са територије града Ваљева је учествовало на сајму. Добијено је десет награда, од чега је једну награду добио “Агроразвој”, као специјалну плакету за организацију и помоћ сточарству, а наши пољопривредници су добили осталих девет за све категорије по једну награду, у које спада и једно шампионско грло.