Међународни дан старих обележава се данас, 1. октобра широм света. Тим поводом, представнике пензионерских удружења Ваљева примили су челници града Ваљева.

Председница Скупштине др Снежана Ракић, њен заменик Виктор Мићић, одборница Милана Нинковић и чланови Градског већа Марко Јевтић и Велимир Арсеновић, разговарали су са представницима Покрета трећег доба, Удружења пензионера града Ваљева, Удружења пензионера Војске Србије и МУП-а, Организације инвалида рада, Асоцијације Спорт за све, Планинарског друштва „Маглеш“ у оквиру кога је активан велики број настаријих и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Члан Градског већа Марко Јевтић је пензионерима честитао Дан старих и поручио да град Ваљево интензивно ради на унапређењу положаја најстаријих суграђана.

„Коначни наставак изградње Геронтолошког центра у Ваљеву, у оквиру кога ће поред смештаја старих, радити и дневни боравак, као и прихватилиште за бескућнике, али и бројни садржаји, побољшаће положај најстаријих у Ваљеву“, рекао је Марко Јевтић.

Члан Већа Велимир Арсеновић је рекао да је брига о старим особама велики проблем, не само код нас, већ и у свету.

„То је највећи тријумф човечанства, али је и један од највећих изазова, закључак је Уједињених нација. Број старијих од 65 година у Ваљеву у 2021. години је 16.239, а старијих од 85 година је 961. Међународни дан старих особа се у Србији обележава од 1992. године“, рекао је Арсеновић.

На данашњем пријему представника старих и града Ваљева, чуло се доста корисних предлога. Међу њима и предлог да се обједини наплата комуналних услуга, како би се на тај начин олакшало делу становништва који је најредовнији у измиривању својих обавеза, али и смањили трошкова уплатница за разна плаћања. Чуло се да треба апеловати и на Електродистрибуцију Ваљево да отвори још неку благајну у граду, како би се смањиле гужве и олакшао приступ старима из удаљених делова града. Проблем нефункционисања јавног тоалета, проширивање бесплатног превоза и за приградске линије, а не само бесплатан превоз за градске линије, отварање здравствених амбуланти, строжија контрола паркирања на местима предвиђеним за инвалиде, набавка електричних возила, отварање пешачких и бициклистичких стаза, прилагођавање тротоара и раскрсница за кретање слабо покретних и особа у колицима, само су неки од предлога који су се чули на данашњем састанку.

Према речима Љубише Дамњановића, директора ПИО фонда у Ваљеву, у августу је пензија исплаћена за 22.141 пензионера, од чега је 16.514 из фонда запослених, 1520 из фонда за пољопривреду, 1772 уз фонда самосталаца, односно занатлија и 335 из фонда војника.

Данашњи пријем је завршен са жељама да се у добром здрављу виде идуће године у завршеном Геронтолошком центру.