Град Ваљево је данас угостио студенте, асистенте и професоре са Универзитета у Београду- Архитектонског факултета, грађане, представнике локалних институција и организација и друге актере, који су учествовали у радионици, на којој се расправљало о ефектима климатских промена на урбано здравље у Ваљеву и могућностима превазилажења уочених проблема.

Резултати закључка ове радионице биће основ за израду варијанти сценарија развоја ка жељеној будућности, које ће почетком априла, средином маја и крајем јуна бити представљени учесницима радионице и дискутовати са њима у циљу унапређења предложених решења.

Пројекат „Климатске промене, градови, заједнице и једнакост у здрављу“- CliCCHE је почео прошле недеље, а истражује се како климатске промене утичу на здравље грађана.

Пројекат је део Еразмус плус европског пројекта, који окупља четири академска партнера, истраживачки центар и четири града из Италије, Кипра, Португала и Србије: Универзитет Камерино – Италија, Универзитет у Београду, Национални истраживачки савет – Рим, Кипарски институт – Никозија, Универзитетски институт из Лисабона, Португал и придружени градови, Сан Бенедето дел Тронто, Лисабон, Португал, Кипар, међу којима је и Град Ваљево.

 „Ваљево ће бити наш посебан фокус у Србији, као што ће то бити и са овим осталим градовима, који ће биоти у фокусу њихових локалних тимова. Имамо огромну помоћ и изванредну вољу града Ваљева да учествује заједно са нама. Пројекат је врло важан и један од великих европских пројеката. Драго ми је да је Ваљево део велике међународне, али и стручне заједнице која се бави врло актуелним темама, нарочито после Ковида и проблема које имамо у вези климатских промена. Знамо да Ваљево, као и други градови има проблеме, али ћемо пробати кроз рад великог међунардоног тима и у сарадњи са јавним институцијама и грађанима Ваљева да дођемо до решења, која у догледној будућности, уз адекватна инвестирања уз помоћ Републике, ЕУ и унутрашњих ресурса, поправимо ситуацију у нашим градовима. Ваљево на неки начин стаје на чело онога што се зове смањење климатских промена, борба за здравији град и здравије грађане“, рекао је проф. др Зоран Ђукановић, са Архитектонског факултета у Београду.

Резултати ће бити коришћени широм света, јер је ово један од пионирских пројеката који се бави везом између климатских промена, истраживањем утицаја климатских промена на здравље грађана у градовима Европе. Јуче су објављени први резултати, а пројекат се завршава у јануару 2024. године.

„Начин на који је Ваљево ушло у овај пројекат, превазилази партнерски однос. Будућност је нешто у шта идемо заједно, а не да вам ми кажемо где треба да будете. Оно што су неке од ситуација које имамо, јесу еколошки проблеми које имамо у Ваљеву. Те проблеме је уочила и Градска управа и уложила у израду Студије квалитета ваздуха, ЦИП је урадио врло квалитетну студију, која показује да постоје одређена прекорачења у загађењу ваздуха у Ваљеву. Треба да видимо на који начин не само да смањимо та загађења, него како да их превазиђемо, да их нема више“, закључио је проф. др Зоран Ђукановић.

Катарина Новаковић из Одељења за урбанизам, грађевинарство, саобраћај и заштиту животне средине захвалила се професору Ђукановићу што је утиацо да Град Ваљево буде део овог међународног пројекта. Она је позвала све актере друштвеног живота у граду да се одазову на позив да учествују у пројекту, јер ће резултати до којих се дође сигурно имати добар утиацј на живот у нашем граду.