Град Ваљево ове године издваја 11 милиона динара за финансирање активности Локалног акционог плана (ЛАП) за децу. У односу на прошлу годину, средства су значајно увећана и то за 7 милиона.

„Сигуран сам да ће ово бити година у којој ће деци у Ваљеву значајно бити унапређен квалитет живота кроз ове активности, али и неке друге“, рекао је Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног акционог плана за децу.

„Данас смо на Комисији представили нацрт новог ЛАП-a за децу за наредних пет година, с обзиром да је стари већ истекао. Упознали смо са њим директоре школа и све релевантне учеснике и сви ће имати прилике да наведу примедбе и сугестије. У наредном периоду ћемо на некој од предстојећих седница Скупштине града Ваљева, усвојити ЛАП за децу, за период од 2022. до 2027. године. План је још више унапређен у односу на постојећи и у наредном периоду ће значајно поправити квалитет живота деце у нашем граду“, рекао је Рстић након одржане седнице, којој је присуствовао градоначелник Лазар Гојковић, али и директори свих ваљевских градских и сеоских школа.

Комисија је данас усвојила план активности, чији је циљ да унапреди положај деце Ваљева.

Радоица Рстић је рекао да ће ове године са 6,9 милиона динара бити финансирана набавка комплета уџбеника за 1. разред око 800 малишана.

„Јавну набавку за избор уџбеника расписаће Град Ваљево, а школе ће доставити спискове уџбеника и издаваче које су они одабрали. Трошкови поласка у први разред су велики и уверен сам да ће ова мера помоћи породицама у Ваљеву“, истакао је Рстић.

Са 1,95 милиона биће финансирано бесплатно летовање за 50-оро деце из сеоских школа, која потичу из материјално угрожених продица. Две године за редом је организовано летовање за 100 малишана, а протекле две године није реализован овај програм због пандемије корона вируса.

Радоица Рстић је нагласио да се бесплатно летовање организује за децу са села, зато што она не учествују у активностима које се организују у граду, јер су удаљени од града и базена и родитељима није једноставно да их довезу до града.

„Када будемо једнога дана повећали број деце на 100, укључићемо и децу из приградских и градских подручја. Деци са села нису доступне све програмске активности које организујемо. Одабир те деце ће вршити искључиво директори сеоских школа и ниједна школа и ниједно село неће бити запостављено. Директори најбоље познају ситуацију у својој школи и стање у породицама А скренули смо им пажњу да критеријуми буду деца која први пут иду на море, деца из материјално угрожених породица и деца из породица са већим бројем чланова“, нагласио је Рстић.

Новац који је прошле године планиран за летовања деце, усмерен је за набавку спортских реквизита за све школе на територији града Ваљева. Набављене су фудбалске, кошаркашке, одбојкашке, рукометне лопте, столови за стони тенис, мреже за кошеве, одбојку, рукометне голове, струњаче, чуњеви. Ови спортски реквизити ће наредних дана бити подељени по свим ваљевским школама, како у граду, тако и на селу.

За организације цивилног друштва путем конкурса, опредељено је 1,7 милиона динара. У оквиру ових активности се организује бесплатна школица пливања на базенима у Петници. И ова активност је претходних година успешно реализована са Пливачким клубом „Валис“ и наилазила је на велико интересовање Ваљеваца, јер су стотине деце имале прилику да науче да пливају и уживају у лепотама СРЦ Петница. Очекује се да ће велико интересовање за бесплатну школицу пливања бити и ове године.