Данас је у Београду потписан уговор о изградњи Регионалне санитарне депоније „Каленић“ између Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Министарства заштите животне средине и Регионалног центра за управљање отпадом „Еко-Тамнава“. То је одлучујући корак у решавању одлагања отпада на територији Колубарског округа и коначног решавања проблема ваљевске депоније.

Потписивање уговора

Уговоре о реализацији пројекта, министарка је потписала са регионалним директором за западни Балкан Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Матеом Коланђелијем  и директором „Еко-Тамнаве“ Зораном Петровићем. Потписивању је у име Града Ваљева, присуствовао помоћник градоначелника Милош Милутиновић.

За изградњу регионалне санитарне депоније за Колубарски округ је предвиђено 31,5 милиона евра, од 75 милиона евра колико износи пројекат за изградњу четири регионална центра у Србији.

Министарка Ирена Вујовић, Матео Коланђели из ЕБРД и представници четири града

Расписивање тендера ће бити крајем фебруара, а почетак радова се очекује на пролеће идуће године.

Србија ће добити осам модерних регионалних рециклажних центара ка којима ће гравитирати више од 50 градова и општина, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након потписивања уговора за реализацију прве фазе пројекта. Прва фаза подразумева изградњу четири регионална центра за управљање отпадом и то у Ваљеву, Ужицу, Новој Вароши и Сомбору.

Министарка Ирена Вујовић и представници комуналних предузећа

„Србија је посвећена решавању питања управљања отпадом и циљевима Зелене агенде, а отварање Поглавља 27 је додатни подстицај да још брже радимо, јер су бенефити оваквих пројеката вишеструки“, рекла је министарка.

Она је додала да су зелене инвестиције важне за будућност Србије, а оваквим пројектима ће се побољшати еколошка слика наше земље.

директор „Еко-Тамнаве“ Зоран Петровић