Састанак представника Министарства унутрашњих послова Србије, Сектора за ванредне  ситуације са командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Колубарског управног округа је одржан данас у Ваљеву.

Настављене су активности МУП-а на обиласку округа по Србији и штабова за ванредне ситуације, с циљем сагледавања стања и утврђивања ризика који угрожавају животе људи и материјална добра.

Делегацију МУП-а је предводио државни секретар Бранко Јоцић и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић. Састанку су присуствовали директор „Србијавода“ Горан Пузовић, државни секретар Министарства животне средине Александар Дујановић, представници Канцеларије за управљање јавним улагањима, ОДС Електроснабдевање. Састанку су присуствовали и председници општина и начелник Колубарског округа, као и начелници штабова за ванредне ситуације из ових општина.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да живимо у таквим временима да је важно да будемо спремни и добро организовани на свим државним нивоима:

„Данашњи састанак у Ваљеву је јако важан, да се упознамо са новим начелником Сектора за ванредне ситуације и да Колубарски округ покаже да имамо квалитетне људе који могу одговорити свим потенцијалним изазовима. Искрено се надам да Ваљево више никада неће имати потребу да реагује у ванредним ситуацијама. Ја ћу вас само подсетити да смо у годинама иза нас имали свега, од данашње борбе са Корона вирусом, преко опасности од поплава, земљотреса, пожара, снегова, еколошких инцидената до бомбардовања. Људи који воде највише институције у земљи, а неки од них су овде данас са нама, заиста ми уливају наду и сигурност да смо спремни да одговоримо свим могућим проблемима.“

Државни секретар у МУП-у Бојан Јоцић је рекао да се по налогу команданта Штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Александра Вулина, обилазе окрузи:

„Ово је девети округ  где се  одржавају састанци са циљем превентивног деловања, како бисмо на време спречили и заштитили како материјалне штете, тако и утицаје на становништво. Идеја нам је да урадимо све за што бољу безбедност становништва са једне стране, тако што ћемо кроз ове разговоре дефинисати неуралгичне тачке и спречити их. Циљ нам је да учинимо све како бисмо спречили било какве појаве од елементарних катастрофа.“

Нови начелник Сектора за ванредне ситуације после смрти Предрага Марића је Лука Чаушић, в.д помоћника министра и начелник Републичког штаба за ванредне ситуације. Он је рекао да су у Сектору за ванредне ситуације срећни што се први пут овим интезитетом улази у превентивне активности када су у питању све врсте елементарних непогода, пожара, снежних наноса:

„Колубарски округ има чиме да се похвали. Доста тога је урађено у последњих неколико година, а ја сам овде био 2014. године када су биле оне катастрофалне поплаве. Дакле, ово су састанци који дефинишу проблематичне тачке, дефинишу шта можемо да урадимо. Сваки округ у Републици Србији, сваку локалну самоуправу ћемо обићи да видимо како заједнички да смањимо ризик на најмању могућу меру.“

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић је подсетио на дешавања 2014. године, када је Ваљево био један од градова који је тешко страдао у поплавама у Србији.

„Иза тога су дошли озбиљни радови. Влада Републике Србије, тадашњи премијер, а сада председник Србије Александар Вучић је увидео са каквим се ми потешкоћама у  Србији, што се тиче сектора вода, боримо и из године у годину та издвајања Републике Србије за сектор вода се повећавају. Епилог је да смо завршили озбиљну регулацију. Завршена је брана Стубо – Ровни, регулисали смо корито Колубаре, радили смо и на Обници и Јабланици, дакле све реке које пролазе кроз Ваљево су регулисане, уређене и безбедне. Имали смо седницу Републичког штаба за ванредне ситуације пре месец дана, где је Александар Вулин, који је командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова дао задатке превасходно свом сектору, својим људима и свима нама који се налазимо у сектору одбране, да у наредном периоду обиђемо округе, да сагледамо све те проблеме које имамо и на локалу и ми заједно у држави. Ово је девети састанак где размењујемо искуства и оно што је главна порука и главни задатак свих нас да сада имамо потпуну комуникацију и хоризонталну и вертикалну. Моји људи из сектора знају са којим људима у локалним самоуправама сарађују, али са друге стране и у вертикали од локала до државе знамо како се поступа и да када се најави жути, црвени и наранџасти метеоаларм подиже се цео систем да би предупредили све оне штете које долазе. Знамо да смо у јуну прошле године имали озбиљне поплаве које су захватиле Западну и део Источне Србије, али видели сте да се у Ваљеву није ништа десило. То је потврда да сва улагања које је Влада имала дају резултат. Наш задатак је да омогућимо да људи који живе у Ваљеву, Мионици, Љигу и другим општинама Колубарског округа живе безбедније. Ту смо сви заједно и радићемо даље, како би људи остали на својим имањима, да се деца школују овде, да се индустрија и привреда развија и да сви живимо безбедније.“

Директор Пузовић је рекао да је у Ваљеву решена река Колубара у урбаном делу, као и друге притоке, а да преостаје да се реше воде другог реда.

„Остају мали потоци којих није било, који су нестали пре двадесетак година када смо кренули да градимо куће по долинама и овде имамо објекте који су изграђени тамо где им није место, које је јако тешко штитити и бранити, али задатак свих нас је да се тиме бавимо, да очистимо корита тих потока, да решимо те мале пропусте“, рекао је Горан Пузовић и закључио да је веома битно да се реши проблем комуналног отпада. Србија се суочава са огромном количином комуналног отпада и када дођу велике воде, овај отпад се слива са рекама и прави препреке због којих се воде изливају.