У оквиру овогодишњег Сајма привреде западне Србије – СПРЕГ, данас се у „Омни центру“ одржава Сајам запошљавања. У потрази за новим радницима je 19 компанија, које су исказале потребе за око 800 радника различитих профила.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић

„Поздрављам директора Националне службе за запошљавање господина Зорана Мартиновића, он ће се данас на лицу места уверити да су Ваљево и наша филијала Националне службе спремни за овај инвестициони бум који нас очекује у наредном периоду, што подразумева запошљавање великог броја људи, различитих струка и образовних профила. У нашем граду ће се у наредних шест месеци отворити три велике фабрике, које ће запослити укупно 2300 радника и драго ми је што по први пут на Сајму запошљавања раднике тражи и наш „Крушик“, а упоредо своје учешће су узели велики инвеститори како они који већ послују у нашем граду „Golden Lady, „Hisense“, тако и нови страни инвеститори и људи који долазе, а то су „Hansgrohe“ и „Bizerba“. Својим суграђанима бих пожелео да брзо и лако пронађу посао по својој мери, а посладавцима што више успеха“, поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић на остварању Сајма.

Сајам је свечано отворио директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, који је том приликом рекао да су расписани јавни позиви Националне службе за запошљавање, на које могу да се пријаве како послодавци, тако и незапослена лица.

Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање

„Пре свега да се захвалим градоначелнику господину Гојковићу што су учествовали у организацији овог Сајма и наравно Националној служби за запошљавање, што су помогли да спроведу ову мисију, а то је да повежемо послодавце и незапослена лица. Из тог разлога смо данас овде организовали један од сајмова који се у Републици Србији годинама спроводи. Ми смо прошле године на нивоу Републике спровели 61 сајам запошљавања, на коме је учествовало око 1500 послодаваца који су исказали потребу за 15000 нових извршилаца. Верујем да ће данас и велики домаћи привредници и страни инвеститори који су овде дошли наћи адекватну радну снагу, али наравно, наша жеља је да и незапослена лица која траже своју шансу на оваквим сајмовима нађу правог послодавца.

Оно што је важно јесте да су у овом тренутку расписани и јавни позиви Националне службе за запошљавање, које могу да користе и послодавци и незапослена лица и врло је важно да имају шансу да добију финансијске подстицаје за запошљавање. Видимо да се овде у Ваљеву број незапослених лица у овом тренутку у односу на исти период претходне године смањио за око 15 %. То је сигурно резултат свих оних мера које спроводе Влада Републике Србије на побољшању привредног амбијента, локалне самоуправе, а овде конкретно Град Ваљево и Национална служба за запошљавање, која кроз своје активности свакако помаже да привредници дођу до нових и радних места и до нових запослених.

Наши програми ће бити отворени до краја новембра ове године и сигурно ће то бити шанса да неко од послодаваца искористи те подстицаје. Ових дана смо широм Србије имали и сусрете са послодавцима, кроз сарадњу са локалним самоуправама и упознали смо послодавце. Ових дана је пред министром за рад, борачка и социјална питања и једна важна одлука, а то је да донесе проценат учешћа државе у финансирању локалних акционих планова. Очекујемо да се негде око 100 општина укључи у тај програм. План је да општине издвоје око девет милиона динара, што ће свакако бити и већи обухват. Још једном, да се захвалим граду Ваљеву и општинама које припадају филијали Ваљево што сваке године учествују у финансирању локалних акционих планова и то ће бити још један начин да одржимо позитивне токове на тржишту рада, смањимо број незапослених, да одржимо стопу незапослености на једноцифреном броју и заиста нам је жеља да данас сви послодавци који су овде нађу адекватне раднике, а наравно да они незапослени који трагају за послом овде пронађу своју шансу и пут до свог послодавца. Срећно свима“, казао је Мартиновић.

Директор Националне службе за запошљавање – филијале у Ваљеву Милан Ђенадић је нагласио да је предност оваквих сајмова што незапослена лица имају директан сусрет са компанијама и што на једном месту могу да конкуришу на већи број слободних радних места.

„Наши суграђани могу на једном месту да конкуришу на већи број слободних радних места код више послодаваца, то је основна улога сајмова, да буде директан сусрет компанија и тражилаца запослења. Поред тога што компаније имају интерес да испромовишу своје пословање и потребе, тако је исто важно и за наше суграђане да могу на једном месту да причају са представницима компанија, да се распитају око детаљнијих услова за рад и да скрате пут од информација до самог разговора и тестирања“, закључио је Ђенадић.