Највећа регионална сајамска привредна манифестација, Сајам привреде западне Србије – СПРЕГ 2022, чији је Ваљево традиционални домаћин, свечано је отворен данас у „Омни центру“.
Организатор сајма је Регионална асоцијација малих и средњих предузећа западне Србије, а извршни организатор – ваљевска агенција „Гати”.

Према речима Јована Грујића, извршног директора сајма, 135 излагача се нашло на овогодишњем сајму на око две хиљаде квадратаних метара изложбеног простора у главној сали „Омни центра” и на простору испред овог објекта, што значи на укупно око 60 штандова, од чега је шест групних. Око 70 одсто излагача су производне фирме из различитих грана индустрије, затим мала предузећа, предузетници, занатлије. Комплетан отворени изложбени простор посвећен је пољопривреди, изложени су трактори, механизација и прикључне машине, опрема за наводњавање, биљке из расадника, цвеће и друго.

Излагачи су из више од 30 градова и општина Србије. Излажу Зрењанин, Љиг, Осечина, Мионица, Богатић, Прибој, Оџаци и Бач, а организовано је уз подршку локалних самоуправа, туристичких организација и удружења предузетника.
Овогодишње посетиоце и излагаче СПРЕГ- а поздравио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и пожелео добродошлицу на највећу регионалну манифестацију.

„Поштовани излагачи и посетиоци сајма СПРЕГ, поздрављам вас у име града Ваљева и желим вам добродошлицу у наш Град и на 17. сајам привреде западне Србије СПРЕГ. Ово је највећа регионална сајамска манифестација и право место да се посетиоцима представе производи из различитих грана индустрије, да се представе мала предузећа, предузетници, занатлије. Ми смо у години великих инвестиција и сигуран сам да ће доласком страних инвеститора, али и уз раст пословања предузећа која већ годинама раде у нашем граду, Ваљево постати значајно место на мапи развијених привредних центара. Желим свима пријатан боравак у Ваљеву, а излагачима пуно среће и успеха у послу“, поручио је градоначелник Гојковић.
Како традиција налаже, свечано је отворио сајам излагач, односно привредник, а ове године је то Дејан Стојнић, комерцијални директор компаније „Блист“.

„Похвалио бих вољу и истрајност организатора, да и у овим изазовним временима истрају и да се одржи најзначајнија регионална сајамска организација у Србији, као и похвале за све излагаче који су се одазвали. Као и обично, овде имамо велики број излагача из разних сектора привреде, велики проценат излагача је из сектора производње и пољопривреде, а драго ми је да напоменем да су махом све фирме домаћих произвођача, што је веома битно. Желео бих да истакнем важност оваквих традиционалних сајмова као што је СПРЕГ, у односу на све друге форме представљања компаније. Било је покушаја организације онлајн сајмова, међутим сви ти покушаји су се неславно завршили. На сајмовима као што је СПРЕГ људи долазе, оставарују непосредан физички контакт, на сајамским штандовима можете видети производе, директно уговорити све послове, тако да су овакве традиционалне сајамске манифестације кључне за развој трговине и бизниса. Скренуо бих пажњу и на акцију организатора и Удружења „Еко герила“, на прикупљању садница дрвећа за основну школу, константна је посвећеност оваквим акцијама организатора. Желим свим излагачима и посетиоцима добар сајам, добру пословну годину, такође и на личном плану здравље и напредак“, нагласио је Дејан Стојнић.

Град Ваљево ће на овогодишњем сајму представити своје привредне и инфраструктурне пројекте, туристичку понуду и субвенције у области пољопривреде, које се реализују преко предузећа „Агроразвој – ваљевске долине”.
На 17. сајму привредне западне Србије организоваће се и пратеће манифестације, као што је предавање о могућностима електронске подршке унапређењу система безбедности хране, презентација дела пројекта „БуџетирАЈМО” посвећеног учешћу грађана у реализацији буџетског процеса у локалној самоуправи, као и сајам запошљавања у организацији ваљевске филијале Националне службе запошљавања.

Такође, одржаће се и наградна игра и акција “Штанд за дрво”, а главна награда ће бити еко пећ „Блист“. И ове године се наставља прикупљање новца за Трећу основну школу, прилози за акцију „Дрво за срећу“, како би се обезбедило 110 садница за двориште школе.
Сајам ће бити отворен до 9. априла 2022. године. Улаз је бесплатан!