Град Ваљево је у оквиру Локалног плана акције за децу омогућио да око 150 – оро малишана из ваљевских школа бесплатно науче да пливају овог лета. Уз стручно – педагошки рад искусних инструктора и на базенима Спортско – рекреативног центра у Петници, овог лета се у две групе организује бесплатна школа пливања за ваљевске прваке.

Прва група која је бесплатно похађала школу пливања је данас званично завршила обуку и тим поводом су малишанима додељене дипломе.

„Локални план акције за децу је предвидео једну од активности, а то је бесплатна школица пливања за све ученике који су завршили први разред основне школе свих градских школа у Ваљеву, а који су се пријавили преко својих школа да нису савладали вештину пливања. Након завршене прве активности, а то је бесплатно летовање за све ученике из сеоских школа, реализујемо сада другу активност, а то је школица пливања. Дакле, раздвојили смо активности Локалног акционог плана на децу са сеоског подручја, као и децу са градског подручја. За ову намену, Град Ваљево је издвојио 1.200.000 динара преко Локалног плана акције за децу и управо данас завршавамо обуку прве групе, односно 50 – оро деце непливача.

Град Ваљево је још давно препознао потребу да пружи подршку родитељима и деци која су кренула већ у основну школу, али нису савладала вештину пливања, која ће им сигурно бити потребна у животу. Иначе, Локални план акције је предвидео да укупно 150 – оро деце прође овога лета кроз школицу пливања. Пројектна активност траје два месеца, спроводи се сваког радног дана у СРЦ „Петница“. За више година колико се овај план акције спроводи, неколико хиљада деце је прошло ову активност и заиста једна захвалност Пливачком клубу „Валис“ и Установи за физичку културу „Валис“, који су у сарадњи са градом Ваљевом као партнери пружили подршку да се ова активност спроводе. Организација је заиста на високом нивоу, родитељи своју децу свако јутро у 9.00 часова доводе у центар града где је паркиран аутобус, предају их својим учитељицама које су ту и које познају ту децу и воде о њима бригу.

Да напоменем, ово није социјална мера, ово је мера намењена свој деци, без обзира на њихово материјално стање. Наравно, при одабиру деце у школама које врше представници школа, вероватно воде рачуна можда и о материјалном стању, али за овакву акивност се могу пријавити сва деце која су завршила први разред основне школе и која нису савладала технику пливања. Дакле, пливање је заиста једна вештина коју треба усавршити од инструктора на један правилан начин“, нагласио је Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу.

И овог лета, школица пливања се организује у СРЦ „Петница“, а сјајне базене у којима су ваљевски прваци научили да пливају одржавају запослени у УФК „Валис“.

„Као и претходних година, ми смо омогућили инфраструктурне услове да Локални акциони план успе, запошљавамо наше људе у смислу одржавања. За Локални акциони план су врата увек отворена што се тиче спасиоца и осталих запослених, како би људи несметано обавили свој посао“, рекао је директор Установе за физичку културу „Валис“ Жељко Остојић.
Пливачки клув „Валис“ је поред Установе за физичку културу „Валис“ партнер у организацији школице пливања, у смислу саме реализације ове активности.

„Наш удео је да практично будемо носиоци пројекта. Што значи сама реализација, од учитељица које чекају децу на паркингу на коме се налази аутобус у самог граду до доласка аутобуса испред СРЦ „Петница“ и уласка деце. Након тога, наши инструктури преузимају једну групу деце са којом спроводе активности на самом базену. Када се заврши тај један час, та деца одлазе на одмор. То су деца која су завршила први разред и предвиђено је да они имају један час рада, други одмора. Дакле, то су две групе које се наизменично смењују. Будући да је једна група у води, у тој групи може да буде до 30 – оро деце и за ту групу која их води постоје три инструктура која су ангажована, то значи до десеторо деце по инструктору што задовољава максималну меру безбедности у раду са децом“, нагласио је Бранислав Ковачевић, потпредседник Пливачког клуба „Валис“.