Председник Републике Србије Александар Вучић, присуствовао је данас свечаном отварању друге немачке компаније у Ваљеву.

Церемонијом пресецања врпце фабрика Хансгрохе је званично пуштена у рад, након чега је председник Вучић одржао састанак са градоначелником града Ваљева Лазаром Гојковићем и руководством компаније.

Састанку су присуствовали и генерални директор компаније Хансгрохе Ханс Јурген Калмбах, министар финансија Синиша Мали, министар грађевинарства Горан Весић, министар трговине Томислав Момировић, амбасадорка Немачке Анке Конрад и многи други.

Након састанка уследио је обилазак производног погона и свечано отварање.

„Драго ми је што има оволико представника штампе, много наших партнера који су ово омогућили, који су били укључени у изградњу компаније и наравно наших нових запослених у Ваљеву. Сјајно је поздравити вас све овде и прославити ову велику прекретницу за нашу компанију. Историја наше компаније је поткрепљена новим технологијама, једна од њих је Хансгрохе селектор, то је глава туша, која је продата у преко 13 милиона примерака. Добили смо више од 700 награда за дизајн. Наше славине и тушеви се налазе у многим хотелима, бродовима, канцеларијама и у многим домовима и данас продајемо производе у више од 150 држава, наравно укључујући и Србију. Наша нова компанија не само да показује висок квалитет, на нашој локацији у Ваљеву јачамо и европску производну мрежу. Градоначелниче Гојковићу, да вам се захвалим вама и вашим колегама који су нас подржали у ове две године, одговарали сте на сва питања, давали сте нам смернице и давали дозволе. То је омогућило да имплементирамо нашу инвестицију од 85 милиона у тако кратком периоду. Хвала вам на тој сарадњи и поверењу“, казао је генерални директор компаније Хансгрохе.

Након генералног директора немачке компаније Хансгрохе, обратила се амбасадоркa Немачке Анке Конрад, а затим је уследило обраћање председника Републике Србије Александра Вучића.

„Са великим инвестицијама Хансгрохе и Бизерба, Град Ваљево постаје један од главних центара за немачки бизнис и индустрију у нашој земљи. Град Ваљево и овај део Србије, добијају данас једног озбиљног послодавца, великог произвођача, извозника и пореског обвезника. Ово је компанија која је дошла да остане, ради и привређује и развија се заједно са Ваљевом и Србијом. За ово живимо, за ово радимо, јер ово подиже земљу. Ако смо вредни, постајемо јачи, а ако смо јаки, онда наше пословне амбиције за једино ограничење имају наш таленат и визију. Визија компаније је од самог почетка фокусирана на развој, иновације и јачање људских ресурса“, истакао је председник Вучић додајући да ће ова фабрика до краја године запослити 300 радника.

„Сада имају 50 запослених, врше обуке, када одете у Беч у хотел, Берлин и друге европске градове, у 80 одсто случајева тушеве које видите биће направљени у Србији, рекао је Вучић.

„За само две године добили смо 35 хиљада метара покривеног простора овде у Ваљеву, инфраструктуру урађену и још нисмо урадили све што је требало да урадимо, још ми тиме нисмо задовољни. Али, доста тога јесмо урадили. Ту су и Бицерба и Хајсенс, урадићемо и брзу саобраћајницу (од Лаковца до Ваљева) најкасније до марта, гасовод треба да дође у Ваљево, долази до 15. октобра и када урадимо Болницу за 90 милиона евра и Халу од 15 до 20 милиона евра – то ће бити нови Град“, рекао је Вучић и подсетио да треба да се обнови и преостали део барске пруге, од Ваљева до Врбнице.

„Уз све то када погледате, потпуно други Град. За само неколико година је све промењено и када будемо све ово завршили, слободно ћемо моћи да кажемо да смо за 7 – 8 година урадили више него сви други. На то сам поносан и због тога ово јесте велики дан за мене. Рекао сам свима њима, видим колико су срећни, то је њихов живот, али само знам једног човека који је срећнији од њих, а то сам ја. Срећан сам јер знам колико је ово важно за будућност Србије. Захвалан сам и људима у Ваљеву који су разумели колико нам је важно да улажемо у дуално образовање и Техничку школу у Ваљеву, то је од кључног значај. Нека вам је срећан рад и желим вам успешну зараду, огромне профите. Вама поштовани радници желим да осетите сигурност, да вредно радите, да можете да обезбедите пристојан живот својој породици и да будете задовољни. Хвала још једном, данас је Ваљево добило много, што ће видети тек у годинама које долазе и срећан сам због Ваљева, због Колубарског округ , али сам наравно пресрећан и због целе Србије , јер ово је успех за целу нашу земљу“, закључио је председник Вучић.

Компанија Хансгрохе Гроуп, са седиштем у Немачкој, основана је давне 1901. године, а данас је глобални лидер у области дизајна и иновација у индустрији санитарне опреме за кухиње и купатила. У компанији данас ради више од 5.600 људи широм света, а њени производи су доступни у 150 земаља. Поред Немачке, компанија има своје фабрике у Француској, Америци и Кини, а од овог јуна на мапи овог глобално препознатљивог бренда, налази се и Србија, тачније Ваљево.