Први дан 17. Фестивала дуван чварака обележио је културно – уметнички програм, у коме су учествовала ваљевска културно – уметничка друштва, након чега је уследило свечано отварање такмичења у справљању ваљевских шодер чварака.

Такмичење у справљању шодер чварака свечано је отворила државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић.

„Велико ми је задовољство што данас у Ваљеву могу да вас поздравим испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Када видим овако велики број људи, овако велики број насмејаних лица, онда сам увек убеђена да иза тога стоји неки прехрамбени деликатес, нека наша традиција коју ми са задовољством предстaвљамо. Данас имамо наше дуван чварке које ћемо верујем по штандовима продати. Као што сам чула, велики број излачага се налази овде и посебно ми је задовољство због тога. Ово нам је била тешка година што се тиче пољопривреде. Имали смо и свињску кугу и временске непогоде, које су нас изузетно оштетиле, али и поред свега тога смо успели да ову годину претворимо у победничку. Потрудили смо се да помогнемо нашим пољопривредницима и данас, када видим да имамо шта да представимо, знам да смо урадили праву ствар. Захвалићу се организаторима, видим да је 17. по реду Фестивал дуван чварака добро организован и желим да сваки наредни буде још бољи и још већи“, поручила је Ивана Поповић.

У 15.00 часова нас очекује концерт „Фенечких бисера“, док ће се дoдела признања најбољим такмичарима ваљевских шодер чварака одржати у 17.00 часова.

Првог дана 17. Фестивала дуван чварака посетиоци имају прилике да виде бројне произвођаче чварака, излагаче домаће радиности, учествују у интерактивим радионицaма о старим занатима, а велика посећеност и добра атмосфера, само су неки од показатеља да ће се и о овогодишњем Фестивалу дуван чварака дуго причати.