Фондација „Хумана срца“ ове године је на 36. традиционалним „Тешњарским вечерима“ у Ваљеву, са представницима града отворила пројекат, под називом „Бебе наше благо“.

Као подршка популационој политици града и државе, Фондација је у овај пројекат уложила 3.600.000 динара, којим је обезбедила 800 хранилица за све новорођене бебе у 2023. години. Додела беби хранилица за бебе рођене у првој половини године је отворена доделом 20 беби хранилица.

Остале породице ће своје хранилице моћи преузети у Налој сали Скупштине града, на 1. спрату, уз личну карту и потпис о преузимању робе у наредним данима. Све бебе рођене у другој половини године ће своје хранилице добити почетком 2024. године.

Градоначелник Ваљева, Лазар Гојковић је истакао да град има веома развијену мрежу и систем социјалних давања и популационих мера које спроводи, као и да је свака нова идеја, која има за циљ да допринесе свим становницима града увек добродошла и да ће је радо спровести.

„Град ће увек подржавати овакве пројекте, који за циљ имају да побољшају положај деце и родитеља у нашем граду. Трудићемо се да оваквих и сличних пројеката буде још више. Поред мера популационе политике, које град Ваљево спроводи од новчане накнаде за незапослене породиље, новчане накнаде за прво рођено дете, мера које спроводимо у оквиру Локалног акционог плана за децу, а то су бесплатни уџбеници за ђаке прваке, од ове године бесплатан базен у Петници за сву децу, бесплатна летовања за децу са сеоског подручја, зимовања за најбоље ученике, школице пливања. Ми сада припремамо доста нових мера у оквиру ЛАП-а, које ћемо ускоро усвојити и објавити. Захваљујем се и поносан сам на пријатељство са Фондацијом „Хумана срца“ и прилици да заједно подржимо децу од самог почетка њиховог живота“, рекао је градоначелник Лазар Гојковић.


„Поносна сам што сам данас у Ваљеву, за који ме веже много лепих младалачких успомена и што је баш овај град изабран да буде део великог пројекта, који за циљ има да се подрже породице и подстакне рађање беба, као највећег богаства наше земље. Захваљујемо се граду Ваљеву и градоначелнику што су нас подржали у идеји да бебама у Ваљеву улепшамо прве дане живота, јер без њихове логистичке подршке ништа од овога не би било могуће. Велика нам је част и што је град одлучио да ова акција постане традиционална, односно, да свака беба рођена у наредним годинама такође добије беби хранилицу од града.“ истакла је Николина Ђујић, извршна директорка Фондације.

Такође је позвала и све привреднике из овог краја, а и шире, да подрже своје локалне средине, да се активирају и помогну својој заједници да се породице очувају и да се подстакне наталитет, да покажемо српски менталитет и инат суморним бројкама, које показују да нас је сваке године све мање.


Отварање пројекта и додела беби хранилица је завршена на најлепши могући начин, традиционалном „Трком беба“, у којој су победу однеле све породице и бебе које су својим осмесима и добром енергијом улепшале овај дан.