У порти Цркве Светих Арханђела у Бранковини, данас је одржан помен поводом 30 година од упокојења наше највеће српске песникиње Десанке Максимовић, као и оснивања Задужбине.

Тим поводом, стихове су говорили ученици основних школа „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине, „Десанка Максимовић“ из Ваљева и ученици Ваљевске гимназије.

Након тога,  у сали Ваљевске гимназије уприличена је свечана академија, а присутне је поздравио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

“ Уважени скупе,

као градоначелник Ваљева вас поздрављам и желим добродошлицу у град Десанке Максимовић. Три деценије након њене смрти, Ваљево и Србија чувају успомену на њу, дивимо се њеном стваралаштву, проучавамо га. Генерације младих расту уз њене песме, а Бранковина је постала место ходочашћа за све оне који цене историју, традицију и уметност. Хвала вам што доприносите да Десанка Максимовић остане подједнако инспиративна и интересантна и данашњим генерацијама. „Обећала си једном у детињству да ћеш бити вечна…”писала је Десанка, а ми испуњавамо то обећање чувајући успомену на њу”, поручио је градоначелник Гојковић.

У свечаној сали Ваљевске гимназије, приређен је и пригодан уметнички програм, који су извели ученици Ваљевске гимназије.