Спортска манифестација „ДДОР Олимпијска стаза- Ваљево 2022“ одржаће се у суботу, 15. октобра у Ваљеву. Почетак је у 12 часова на платоу Центра за културу, а пријаве учесника су тог дана од 11.30 часова.

На данашњој конференцији за новинаре, члан Градског већа Владимир Мишковић и секретар Спортског савеза Ваљева Радомир Симић су најавили ову манифестацију, која се ове године одржава у пет градова у Србији, међу којима је и Ваљево.

„Ова спортска манифестација је пројкат који организује Олимпијски савез Србије, у сарадњи са компанијом ДДОР, градом Ваљево и Спортским савезом Ваљева. Осмишљена је као пешачка трка, која подразумева решавање одређених задатака на унапред постављеним пунктовима у граду. Сама манифестација промовише олимпизам, олимпијске игре и спорт. Ми смо прихватили организацију, јер је то прилично другачије од онога што се организовало у нашем граду. Обавестили смо школе и спортске клубове, а на овај начин обавештавамо и грађане свих генерација који желе да учествују“, позвао је Ваљевце да дођу у суботу, Радомир Симић из Спортског савеза Ваљева.

Он је рекао да такмичење подразумева индивидуално, у пару, или такмичење у екипама од по пет такмичара. Пријављује се на лицу места, где се добијају листе задатака, а обезбеђене су и награде.

Члан Градског већа задужен за спорт Владимир Мишковић је позвао све суграђане да се одазову на ову пешачку трку. Рекао је да ће бити дозвољена употреба мобилних телефона, како би се добили одговори на питања која су неопходна како би се завршила трка.

„Олимпијски савез Србије жели да стимулише људе како би се информисали о олимпизму, темамао о којима се не зна пуно, а које се појављују у свакодневном животу. Пуно је интересантних тема, попут разлике између Олимпијских игара и олимпијаде, јер то није исто. Стокхолм 1912. године су прве Олимпијске игре на којима су били наши такмичари. На првим модерним Олимпијским играма, поред грчког краља је учествовао и наш краљ. Пре тога је посетио манастир Хиландар и откупио њихове дугове, тако да је манастир Хиландар поново постао српски. Олимпијске игре су увек повезане са политиком, па ће бити и питања из те области, попут Игара из 1936. у Берлину“, навео је Мишковић неке од тема ове манифестације.

„Ми се као град Ваљево заиста трудимо се да одамо велико признање Олимпијском комитету Србије, који је на овим просторима и почео, захваљујући генералу Светомиру Ђукићу. Ми смо, као Град, променили име „Партизану“ у Дом спорта „Генерал Светомир Ђукић“, који је значајна личност српског и светског спорта. Он је био оснивач Олимпијског комитета Србије и доживотни председник Међународног олимпијског комитета. Олимпизам као феномен који прате милијарде људи треба да добије своје заслужено место, па позивам све да учествују на овој манифестацији у Ваљеву“, закључио је Владимир Мишковић, члан Градског већа задужен за спорт.