Рок за подношење предлога за доделу Награде града Ваљева је петaк, 19. фебруар. Предлози се достављају Комисији за доделу награде преко писарнице Градске управе до краја радног времена, 15.30 часова.

Награда града Ваљева додељује се сваке године поводом прославе Празника града Ваљева, 20. марта. Може бити додељена појединцу, групи за заједничко дело или правном лицу, а може се доделити истом субјекту више пута.

Председница Комисије за доделу Награде града Ваљева др Зорица Јоцић је позвала грађане да поднесу што више предлога, јер ће самим тим и Комисија којом председава моћи да изабере добитнике који својим квалитетом и ангажовањем заслужују да добију ово признање.

„Награда града Ваљева се додељује  за дело које представља највредније достигнуће у Ваљеву у 14 области: привреда, пољопривреда, образовање и васпитање, стваралаштво и постигнуће ученика и студената, наука, иновација и проналазаштва, урбанизам и архитектура, заштита животне средине, медицина и брига о здрављу, социјална заштита и хуманитарни рад, хуманост, уметност и култура, чување и неговање традиције ваљевског краја, информисање и друштвено ангажовање и спорт. Могу се доделити и специјалне награде: за животно дело, хуманитарни рад и бригу о људима, као и за афирмацију града.

Писмени предлози треба да садрже информацију о кандидату који се предлаже, затим његову радну биографију, документацију са његовим делом или постигнућем. То могу бити различите критике, стручна мишљења. Материјал може бити достављен у штампаној форми или на ЦД-у. Све оно што предлагачи сматрају да је битно, треба доставити да би Комисија имала што бољи увид.

Комисија броји 11 чланова и ове године је формирана нова комисија. Ми доносимо предлог, који се упућује Скупштини, која доноси Одлуку о додели награде. Нама је јако стало да Град покаже да, додељујући награде и позивајући овако јавно да нам што више стигне предлога, уважавамо своје најбоље људе, односно њихова достигнућа и да је Граду Ваљеву стало до тако квалитетних људи“, закључила је председница Комисије др Зорица Јоцић.

Награда се додељује за дело или постигнуће које је постало доступно јавности  у периоду од 1. јануара до 31. децембра године која претходи години у којој се додељује награда.