Комисија за реализацију мера енергетске санације, обавештава грађане да је Јавни позив за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Ваљева стопиран. С обзиром на то да је владало огромно интересовање Ваљеваца, средства у износу од 25 милиона, од чега је Министарство за рударство и енергетику определило 15, а локална самоуправа 10 милиона динара су утрошена.

На јавни позив је пристигло више од 240 пријава, а председник Комисије за реализацију мера енергетске санације Виктор Мићић је апеловао на грађане да буду стрпљиви, јер ће локална самоуправа и Министарство рударства и енергетике определити додатна средства за нови јавни позив, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

„Јавни позив за привредне субјекте се наставља, отворен је до новембра 2027. године, а Јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова практично паузирамо, док не определимо додатна средства.

Очекивали смо да је интересовање велико и то је добра ствар. Добро је да су грађани препознали могућност да својим деловањем смање загађење у граду Ваљеву, с обзиром на то да је пројекат „Чиста енергија и енергетска ефикасности за грађане“ испред Министарства рударства и енергетике већ трећу годину у току и да је предвиђено да траје до 2027. године“, поручио је Мићић.

Мићић се том приликом осврнуо и на јавне позиве расписане у 2022. години.

„Укупно 252 пријаве је било у прошлој години за мере енергетске санације. Одбијено је у првој фази 5, тако да је за меру 1 – измена столарије било 166 пријава, за меру 2 – изолацију 17, меру 3 и 4 – набавка котла и измена цевне мреже 29, за меру 5 – набавка и уградња топлотних пумпи 14, за соларне панеле – мера 6, 21 пријава.

До овог момента је плаћено нешто више од 190 пројеката, имамо и данас чланове комисије који су на терену и који проверавају да ли је све урађено онако како је уговором предвиђено.
Прошле године смо у два наврата имали два јавна позива испред Министарства животне средине, то је набавка котлова на биомасу. У првом кругу смо имали 104 пријаве, до данас је плаћено 91, док смо на другом позиву имали 260 пријава, три су одбијене, а прихваћено је 136 пријава, наравно до нивоа средстава колико смо имали на располагању. Дакле, укупно је набаљено око 240 котлова“, закључио је Мићић.