На територији града Ваљева ће до краја септембра бити очишћено седам најкритичнијих депонија, најављено је почетком овог месеца. Захваљујући Министарству заштите животне средине, Ваљево је добило 932.000, док је из буџета Града издвојено још 233.000 динара за уклањање депонија.
На територији Ваљева има око 15 дивљих депонија, које се налазе у Дупљају, на Дивчибарама, у Рађевом селу на Дивљем брду, на Каменитовцу, у Седларима у засеоку Веселиновићи, на Лозничком путу код ресторана Мегас и  Сењевац на путу за Доњу Буковицу.

„Након потписивања уговора смо кренули са уклањањем дивљих депонија и до сада је уклоњено пет депонија – Каменитовац, Сењевац, Дупљај , Рађево село и Седлари, остале су још Дивчибаре и део Рађевачке шуме, која гравитира ка Лозничком путу. Планирано је да се уклоне до краја наредне недеље. У санирање ове депоније укључена су многа возила, машине, као и велики број запослених. Већина тих депонија се налазе на различитим приградским насељима и на теже приступачним местима“, рекла је в.д. директора ЈКП „Видрак“ Ксенија Бадем Ненадовић.

„Када је у питању Каменитовац, дивља депонија је чишћена три пута, јер након првог чишћења дешавало се да ујутру затекнемо поново превелику количину смећа. У сарадњи са Градом и Одељењем за инфраструктуру и грађевинско земљиште, договорено је да се то поново чисти. На истој су постављене печурке, где је простор приведен правој намени, а то је градско аутобуско стајалиште. Поред печурки, ЈКП „Видрак“ је поставило и две клупе за путнике који ту чекају превоз, као и знак за забрањено бацање смећа и надам се да ће грађани то поштовати. Овим путем користим прилику да апелујем на грађане да свој кабасти отпад могу бесплатно одложити код нас на градској депонији, где ће бити постављена два контејнера од 5 кубика на самом улазу и тамо им нико као физичким лицима неће, нити може и сме наплатити депоновање смећа“, нагласила је в.д. директора ЈКП „Видрак“.

ЈКП „Видрак“ је планом инвестиција набавило нови булдожер намењен раду на градској депонији, као и тракторску приколицу, која ће опслуживати Службу зеленила, а до краја године је у плану набавка два камиона кипера.
„Набавком булдожера биће омогућен оптималан рад возила која превозе отпад, као и за одржавање путева који воде до дела депоније. Определили смо се за најнеопходније због недостатака средстава. Претходна два месеца због високих тенмпература суочили смо се са великим пожарима у целој Србији на депонијама и ми смо имали тај проблем, с тим што смо успели да благовремено реагујемо. Наш булдожер који је стар преко 30 година нас је издао, тако да смо били у проблему и морали смо да набавимо нови булдожер, тачније половни, само да бисмо премостили тај период од данашњег дана до почетка рада Регионалне депоније „Каленић“, на коју рачунамо да ће бити у року од 2, 3 године оспособљена“, навела је Ксенија Бадем Ненадовић.