На данашњој 33. седници Скупштине града Ваљева, одборници су усвојили одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету града Ваљева за 2023. годину – други ребаланс.

Овом изменом и допуном Одлуке о буџету града за 2023. годину – други ребаланс, планирани су приходи и примања и пренета неутрошена средства у износу од 5.048.804.000,00 динара средстава буџета града и 138.968.971, 52 динара из осталих извора буџетских корисника, тако да укупно планирана јавна средства износе 5.187.772.971, 52 динара. Ребалансом планирана средства буџета града су повећана за 275.254.003, 40 динара, односно 5,77 %, док су средства из осталих извора повећана за 13.227.912, 15 динара. У структури укупних прихода текући приходи и примања средстава из буџета износе 4.394.129.281, 30 динара, односно 84,70 % укупних јавних средстава. Другим ребалансом планирани су расходи и издаци из средстава буџета града за 2023. годину у износу од 5.048.804.000, 00, као и 138.968.971, 52 динара из других извора.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, закључио је расправу о поменутој одлуци.

„Други ребаланс је урађен пре свега за обезбеђивање средстава за финансирање радова на фазној изградњи инфраструктуре и опремању Привредне зоне. Ми смо у овом тренутку урадили кружни ток, Улицу Нова 3 (између два инвеститора), наставак улице Нова 1, Улицу Нова 2 и јавни паркинг, потисни цевовод и оно што треба да урадимо у наредном периоду је нова трафостаница у Привредној зони, на коју ће се сутра прикључити и постројење за прераду отпадних вода, које је у другој фази. Дакле, ми смо што се тиче пројекта „Чиста Србија „ у другој фази радова, чекамо и трећу коју је најавио министар, која је и највећа што се тиче финансија, а за њу смо припремили око 182 км мреже. Даље, обезбеђивање недостајућих средстава која се односе на завршетак пројекта доградње и реконструкције објекта старе Шесте школе у комбиновану дечију установу. Ја се надам да ћемо тамо завршити радове до краја лета. Добићемо око 500 места, а с обзиром на то да је листа чекања негде око 520, можда ћемо већ са пројектом ова два вртића имати решену ту листу чекања која је деценијска и то је огроман проблем. Да најавим да ће званично отварање почетка радова на надоградњи вртића „Бамби“ бити 5. јула, где ћемо добити још 11 нових просторија. Ми кажемо доградња, али то није доградња, то је потпуно нови вртић и зато сам и рекао да су то три нова вртића, која ћемо завршити у наредном периоду. Јако је било важно обезбедити средства за опремање ова два вртића у Шестој школи. Фондација Новак Ђоковић опрема све просторије за боравак деце, а ми морамо урадити што је до нас, а то је кухиња и вешерај“, казао је градоначелник Гојковић и споменуо важне пројекте, за које је Град Ваљево добио средства од Републике.

„Пројекат изградње дечијих игралишта у оквиру ПУ „Милица Ножица“. Ми смо као што вам је познато у претходне две године урадили 26 потпуно нових дечијих игралишта, по готово свим месним заједницама, деловима града, реконструисали постојећа у потпуно нова и то су сва игралишта која имају сертификате о безбедности. Идеја нам је била да тако нешто наставимо и у овиру ПУ „Милица Ножица“ и овим путем се захваљујем Министарству државне управе и локалне самоуправе које је подржало тај пројекат. Наравно, наша је обавеза била да суфинансирамо тај пројекат и ми ћемо урадити шест потпуно нових игралишта. Следећи пројекат, замена и реконструкција котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“. То је сјајан пројекат, опет причамо о улагањима у екологију и то је опет наставак сарадње са Министарством екологије и заштите животне средине, које нас заиста подржава све ове године, од проширења топловодне мреже, прикључења јавних установа као што су Завод за јавно здравље, Национална служба за запошљавање и Историјски архив. Након тога смо у потпуности урадили и термички омотач у Историјском архиву. Морам да споменем и то да ускоро креће изградња Депоа, кога нико никада није урадио. Морам да издвојим и пројекат мени посебно драг, а то је унутрашња реконструкција Центра за културу. Овде има много старијих од мене, од 60 -те године ништа у Центру за културу није урађено, а ускоро ћете видети како ће то изгледати. За који дан расписујемо јавну набавку, повлачимо средства од Министарства и одлучило смо да и Град издвоји додатна средства како би у потпуности ту реконструкцију могли да урадимо. Кажем, за све ове пројекте било је неопходно обезбедити средства из буџета и из тога разлога је други ребаланс.
Такође, важно је поменути да смо у овом буџету определили средства и за партерно уређивање око Ваљевске гимназије, мини пич терен у Првој основној школи, исти такав ће бити урађен и на Петом пуку. Крећемо ускоро са реконструкцијом зграде старе Ваљевске банке, а завршавамо и пројекто-техничку документацију за реконструкцију зграде Радио Ваљева. Што се тиче енергетске ефиканости, јако је битно да ћемо поново учествовати на свим конкурсима које Министарство буде објавило и наставити тај тренд, јер је Град Ваљево један од ретких градова који је на оба конкурса учестовао, са углавном максималним износом средстава“, закључио је градоначелник Лазар Гојковић.