На данашњој седници Скупштине града Ваљева, усвојена је Одлука о јавном задуживању града Ваљева, у висини од 155 милиона динара, ради комуналног и инфраструктурног опремања Привредне зоне.

„Да би се Привредна зона опремила са комплетном путном и комуналном инфраструктуром, други део недостајућих средстава од 155 милиона динара обезбеђује се из кредитног задужења. Град Ваљево је на овакве инвестиције чекао више од две деценије и то је сигуран пут ка даљем економском расту и целокупном развоју, не само нашег града, већ и Округа. Повећањем запослености у три фабрике, али и растом нивоа зарада, значајно ће доћи до повећања прихода на зараде, а како је приход од пореза на зараде најзначајнији део прихода од пореза на доходак и добит, то ће се позитивмо одразити и на одлично пуњење буџета. Планирани период отплате кредита је годину дана. Број незапослених закључно са 31.12 2022. године је пао на 3660 у Ваљеву, што је најнижи број незапослених последњих година. Подсећања ради, почетком 2000-тих број незапослених се кретао преко 10.000. Ваљево је годинама чекало на отварање нових фабрика, отварање нових радних места, гасификацију и изградњу капиталне инфраструктуре. Пошто Град није кредитно задужен, имајући у виду да смо у 2022. години имали одличну реализацију прихода од 98,5%, да је градоначелник са својим сарадницима направио нову пројекцију прихода до краја 2023, позивам све одборнике да изгласају ову одлуку. Заједнички интерес свих нас је бољи живот наших грађана, а политика председника државе Александра Вучића води нас сигурним корацима у том правцу“, рекла је др Снежана Ракић.

По речима градоначелника Лазара Гојковића, држава и Град су много уложили у Индустријску зону, коју је Влада Србије означила као инвестицију од значаја за Републику Србију.

„Реално гледано, у Ваљеву је све приоритет, где год се окренемо неопходно је нешто урадити, поправити, модернизовати. Свесни смо свих потреба грађана и баш због тога морамо да радимо по реду и по приоритету. Завршетак и инфраструктурном опремање Привредне зоне је тренутно први приоритет. То су две инвестиције које је Влада прогласила од значаја за Републику Србију. Ми смо се обавезали да ћемо урадити део недостајуће инфраструктуре. Ово је само прва фаза, Индустријска зона ће се још ширити. У плану је изградња јужна обилазница, знате ли колико ће то значити за град Ваљево и за све наше инвеститоре који послују и у Индустријској зони „Стефил“. Нема недеље да не дође инвеститор да се интересује за Ваљево.
Сва улагања у Индустријску зону која нису мала и због којих неке друге инвестиције морамо мало одложити, брзо ће нам се вратити и биће покретач развоја Ваљева. Ова улагања су улагања у будућност, зато смо купили земљу, зато улажемо, али не у неку далеку, већ у блиску будућност. Када 2.300 наших суграђана буде добило добар, стабилан, плаћен посао то ће се граду вишеструко вратити – кроз порезе, доприносе, таксе и накнаде, то пуни буџет.

То је шанса да наш буџет буде као буџет било ког града који није чекао више од 20 година на нове инвестиције. Три нове фабрике се отварају једној години! Нама сви градови у Србији завиде у овом тренутку! Већ сада цела једна генерација Ваљеваца ће имати сталан, добар посао и своје прво запослење имаће код озбиљних послодаваца и радиће у здравом пословном окружењу .
Желим да поручим да смо све своје снаге усмерили да у Ваљеву коначно почну да раде фабрике на које Ваљево јако дуго чека. Завршетак брзе саобраћајнице, долазак гасовода о чему се прича кад сам ја био мали, то се сад завршава. Гасификација је била мисаона именица, а сада смо на прагу да се то реши. То је све предуслов за развој Ваљева, а онда ћемо брзо решавати све што је деценијама било запуштено и неурађено.
Запамтите, ми нисмо овде да ширимо демагогију, причамо празне приче и тражимо изговоре за све што није урађено. Ми радимо два вртића и врло брзо почиње доградња трећег вртића. Створићемо предуслове први пут да свако дете може да се упише у вртић, да немамо листу чекања. А после тога да вртић буде бесплатан за сву децу, ка томе идемо! Не можемос ада створити да вртић буде бесплатан, када 600 деце не може да се упише. Кад је буџет пунији, онда можемо средства да усмеримо на друге ствари. Реконструкција пијаце је тренутно одложена, као и улагања у све остало.

Тај тренутак је све ближи и зато грађанима Ваљева и вама одборницима захваљујем на досадашњој подршци и тражим подршку и у овој финалној фази препорода Ваљева! Без обзира да ли сте у позицији или опозицији, знајте да сте били у овом скупштинском сазиву када је кренуо и када се десио препород Ваљева“, закључио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић своје обраћање одборницима.

Такође, као друга тачка дневног реда, усвојена је одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету града Ваљева за 2023. годину – први ребаланс.
Жељко Табашевић, руководилац Одељења за финансије је образложио први ребаланс и нагласио да је један од главних разлога за доношење првог ребаланса обезбеђивање недостајућих средстава из кредитног задужења за инфраструктурно опремање у Привредној зони.

„Преостали део средстава у износу од 125 милиона је обезбеђено из средстава буџета. Такође, код програма 6 – Заштита животне средине, обезбеђена су средства из буџета у износу од 70 милиона за цевовод у Привредној зони. С обзиром на то да смо имали изузетну реализацију у 2022. години буџета, изршили смо нову пројекцију прихода у 2023. години, наравно поштујући упутсва Министарства финансија. Тако да смо повећали приходе у самој структури приходне стране буџета, где смо планирали износ од 4, 2 милијарде и највећи део у самој структури приходне стране буџета захватају текући приходи. У предлогу за први ребаланс укупно смо планирали средства у износу од 4, 8 милијарди или 171 милион више у односу на основну одлуку. У структури приходне стране буџета, пренета неутрошена средства смо планирали у износу од 278, 5 милиона.

Порез на доходак, добит и капиталне добитке, планирано је 133 милиона више у односу на основну одлуку. Имамо 17 програма, извршене су одређене корекције, тако да је код програма 1 – Становање, урбанизам и просторно планирање, ту смо планирали средства у износу од 13, 7 милиона, код програма 2 – Комунална делатност, умањили смо средства за 81 милион , програм 3 – Локални и екомомски развој , средства смо повећали за 201 милион, програм 4 – Развој туризма, ту смо средства умањили за 1, 5 милиона, програм 5 – Пољопривреда и рурални развој, остала су непромењена средства у износу од 122, 3 милиона, програм 6 – Заштита животне средине, средства су планирана и износу од 239, 5 милиона, програм 7 – Организација саобраћаја и саобраћајна инфраструктура, ту смо средства смањили за око 19 милиона. Код предшколског образовања и васпитања, средства су повећана за око 12 милиона, основно образовање за 750 хиљада, код средњег образовања за 7,8 милиона, код програма 11 – Социјална и и дечија заштита средства су планирана у износу од 269, 7 милиона, Развој културе и инфрормисања, средства су повећана за 5,4 милиона, Развој спорта и омладине, средства су умањена за 29 милиона, програм 15 – Програм опште услуге и локалне самоуправе су смањена за 14 милиона, код програма 16 – Политички систем локалне самоуправе, с обзиром да смо имали одличну реализацију прихода, ту је дошло до повећања износа као дотације политичким странкама за 170 хиљада динара. Код програма 17 – Енергетска ефикасност и оновљиви извори енергије, средства су повећана за 17 милиона и она су планирана у износу од 75,9 милиона динара“, закључио је Табашевић.