Фестивал дуван чварака, који је овог викенда одржан у Ваљеву, показао је да је интересовање Ваљеваца, али и бројних посетилаца велико за ову гастрономско-забавно-туристичку манифестацију. Фестивал дуван чварака се ове године, након две године паузе, вратио још јачи, већи и садржајнији и оправдано испунио очекивања организатора и преко 50.000 посетилаца.

Првог дана је одржан 3. Фестивал шодер чварака, у оквиру кога су се такмичиле 52 екипе.  Након поздравног говора директорке Туристичке организације Ваљева Ане Марковић одржан је културно-уметнички програм у коме су наступила ваљевска културно-уметничка друштва „Крушик“, „Абрашевић“, „Градац“.

На 52 такмичарска места су се спремали чварци, а најбоља је екипа Гастро фест Бранковина, друго место је заузела месара „Бифтек“, а треће место Пољопривредно газдинство „Стојић“.

У вечерњим сатима, концерт за памћење је приредио Харис Џиновић.

Другог дана манифестације организован је Први фестивал рабаџијске свирке на двојницама, окарини и фрули. Специјалну награду за најизворније свирање на двојницама, у спомен на колубарског свирача Крстивоја Суботића, добио је Лука Видаковић из Прокупља.

У свирању на окарини, прво место је освојила Јована Вучковић из Краљева, Светозар Шутић из Београда је био други, а трећа је Сања Милановић из Дучића код Мионице.

У свирању на двојницама, прво место је освојио Светозар Шутић из Београда, други је Петар Лазић из Љига, а треће место деле Милета Ранковић из Бегаљице и Милован Гвозденовић из Бабине код Пријепоља.

Жири је заседао у саставу етномузиколози проф. др Димитрије Големовић и Светлана Азањац, као и Тијана Станковић, уредница у Радио Београду 2.

На свечаном отварању 16. Фестивала дуван чварака такмичаре, госте и организаторе је поздравио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Потом је уследио концерт Павлине Радовановић, која је певала традиционалне српске песме. Њу је пратила певачка група „Ваљарице“, а наступила је и Мила Ристовић.

Најбољи у спремању дуван чварака је екипа Спасоја Цветковића,  који је награђен са 35.000 динара и фрижидером „Хисенсе“. Друго место заузео је Равногорац Мезе шоп, који је награђен са 25.000, а треће место екипа Лепојевић која је награђена са 15.000 динара.

У ревијалном делу програма је награђен Боривоје Драгојловић, као најискуснији мајстор, док је најбољим почетником проглашена екипа Пољопривредне школе. У категорији „најбољи веслач“ награђена је екипа „Месопродукта“, најлепши штанд је фирме „Текси кекси“, највеселији оранијаши долазе из „Електромреже“. Најупорнији чваркољубац је екипа компаније „Хисенсе“, која је донирала фрижидере Удружењима деце оболеле од церебралне парализе и Удружењу „Загрљај“.

Чварке је оцењивао жири у саставу др ветерине Милован Пушић, др Радисав Вујић из Пољопривредне саветодавне-стручне службе „Ваљево“ и професорка Пољопривредне школе „Ваљево“ Весна Котарац.

Ове године, шодер чварци су се продавали по цени од 1.400 до 1.600 динара, а дуван чварци од 1.500, па чак и до 2.000 динара за килограм. Прасеће печење се продавало по цени од 1.400 до 1.800, а јагњеће од 2.000 до 2.400 динара. Посетиоцима Фестивала дуван чварака је понуђено мноштво различите хране и традиционалних производа, који су се продавали на 250 тезги.