Данас је почела школска година у Србији, која ће се реализовати у виду непосредне наставе у учионицама, што је значајно другачије него прошле године, или комбинованим моделом у локалним самоуправама где је процењена озбиљнија епидемиолошка настава.

Ове године је у Ваљеву у први разред кренуло 759 ђака, што је за 96 првака више него прошле године. У средњу школу је кренуло око 1000 ђака.

Ваљево је међу 15 локалних самоуправа у Србији за које је Тим за школе донео одлуку да се у средњим школама користи комбинована настава. Начелница Школске управе др Зорица Јоцић је рекла да се користе три модела: непосредна настава, онлајн и комбиновани модел.

„Одељења која имају преко 16 ученика деле се на групе, тако да прва група долази понедељком, средом и петком, а друга група уторком и четвртком. Следеће недеље се групе ротирају. Искуство од прошле године је показало да је превише да се цела једна седмица пропушта и зато се одлучило да се иде сваки други дан у школу. У основним школама, када би се прешло на комбиновану наставу, ученици првог циклуса би ишли на непосредну наставу, као и ученици петог и шестог разреда. Ученици седмог и осмог разреда би ишли по овом моделу по коме сада иду средње школе. Комбиновани модел би се организовао и за млађе разреде, али само у ситуацији када би се град налазио у црвеној зони. Надамо се да ми нећемо ући у црвену зону и доћи до тога“, рекла је Зорица Јоцић.

Оно што се препоручује школама је флексибилан, клизни распоред звоњења, да се не би сви ученици сусретали по ходницима или у заједничким просторима. Маске ће бити обавезне у учионицама, док ученици не седну на своја места, али ће бити обавезне док одговарају, разговарају међусобно, одлазе до тоалета, рекла је Зорица Јоцић.

„Школама је препоручено да се појачају дежурства наставника, како у школама, тако и у школским двориштима. На родитеље се апелује да долазе у школу када се договоре са наставницима, да се не би стварале велике гужве. Знамо да су наше школе навикнуте да поштују оно што се пропише и што је у њиховом интересу и знамо да ће то испоштовати“, нагласила је начелница Школске управе.

У случају да се ипак дође до модела онлајн наставе у свим школама, користиће се систем за учење, који су изабрали прошле године.

„То је платформа за учење, попут Гугл учионице и у оквиру ње ће се стављати различити садржаји, питања, задаци, вежбе. Све време аплеујемо на наставнике да се од њих очекује да користе  оне апликације које имају могућности интеракције између свих учесника. Сваког уторка ће локални кризни штабови, након процене епидемиолошке ситуације и осталих индикатора, достављати информацију о евентуалној промени модела надлежној школској управи. Ми средом достављамо тај предлог Тиму за школе у Београду. Они четвртком одлучују о захтеву сваке појединачне локалне самоуправе и петком до 10 часова достављају надлежним школским управама, а ми без одлагања одлуку прослеђујемо школама и локалним кризним штабовима“, појаснила је како ће функциониати праћење епдиемиолошке ситуације и рад школа др Зорица Јоцић.

Ове године је новина да ће сваког првака на клупама сачекати бојанка, која је битно едукативно средство за децу.

„Министарство просвете, науке и технолошког развоја је малим, пригодним поклоном показало колико им је стало до ученика првог разреда.  Ми смо преузели те бојанке и оне су расподељене по свим школама Мачванског и Колубарског округа“, каже Јоцић.

Она се осврнула и на упис у средње школе, оцењеујући да су сва места у ваљевским средњим школама попуњена, што показује да је план уписа добро урађен.
„Имамо 8 одељења са 240 места у Техничкој школи, 214  у Гимназији, а у Економској, Пољопривредној и Медицинској по 180 места и сва су попуњена осим по неко слободно место које је остало. Свим ученицима желимо здраву, срећну и успешну школску годину и да се задржимо на непосредној настави“, закључила др Зорица Јоцић, начелница Школске управе Ваљево.